Musearm
Hva er musearm?
Musearm er et annet ord for senebetennelse i muskelfestet på yttersiden av albueleddet. Kontorarbeid, klikking på mus og lite variasjon i belastningsmønsteret ila arbeidsdagen er i mange tilfeller årsaken til at problemet oppstår. Musearm kan også utvikle seg ved tungt fysisk arbeid over tid, mange håndverkere opplever denne problemstillingen.
Hovedårsaken er ofte at det blir ensidig belasting over tid uten tilstrekkelig med restitusjon for muskelvevet. Det være seg skriving på tastatur, punsing av tall i et regnskap, arbeidsoppgaver som krever mye presisjon og klikking på mus, men også tyngre fysiske belastninger som maling av tak, elektrikerarbeid, snekring, snømåking og bæring av spebarn.
Hvilke symptomer gir musearm?
Vanlige symptomer på musearm er muskelømhet eller smerter i albue og underarm, ofte på underarmens overside. Smertene forverres ofte ved statisk arbeid over tid. Det er ofte nedsatt kraft i underarmen, og det er smertefullt og vanskelig å gripe, feks ved å håndhilse, skjenke kaffe, holde stekepannen og løfte et barn.

Hva er behandlingen?
Første bud er å endre det ensidige bevegelsesmønsteret. Dette gjennom ergonomiske råd og tilpasninger på arbeidsplassen eller i hverdagen. Det er viktig å etablere en rutine for hyppige pauser og endret arbeidsstilling ila dagen. Enkle øvelser for bevegelighet og tøyninger kan være med på å redusere plagene.


Det er viktig å stille en riktig diagnose for å velge rett behandling. Kliniske tester og undersøkelse med ultralyd vil kartlegge om det er snakk om en seneskade eller om smerten kun skyldes muskulær overanstrengelse i underarmen. Dersom det er snakk om en seneskade/betennelse i senen kan det i enkelte tilfeller være hensiktsmessig med trykkbølgebehandling (ESWT). Denne behandlingen må alltid kombineres med øvelser for å styrke opp det skadde senevevet.
Mange pasienter vil også ha svært god nytte av muskulær behandling av underarm lokalt, men ofte er det også hensiktsmessig å jobbe med både muskulaturen i nakke, skulder og overarm ift problemstillinger i underarm og albue. Gjenopprettelse av optimal funksjon i arm og skulder kan være med på å redusere plagene rundt albuen.

Hva kan du gjøre selv for å unngå musearm og underarmsplager:
Varier arbeidsstilling ila dagen – stå og sitt på ulike måter, veksle mellom bruk av mus i høyre og venstre hånd og utnytt hurtigtaster på tastaturet i stedet for bruk av mus.
Varier arbeidet du skal utføre ila dagen
Sørg for at pult, stol, pc, tastatur og mus er tilpasset deg og dine behov. Ofte er det flere innstillinger og valgmuligheter – prøv deg frem eller søk hjelp! Vi tilbyr ergonomisk arbeidsplassvurdering – ta kontakt så hjelper vi deg!
Sørg for å få god støtte for underarmer og håndledd.
Forsøk å teipe håndleddet for å redusere bevegelsesutslaget og gi mindre stress på senestrukturene. Mange opplever god effekt av dette enkle tiltaket.
Beveg deg ila arbeidsdagen. Enkle øvelser og tøyninger bryter opp det statiske arbeidsmønsteret.
Sørg for å få inn trening i hverdagen! Styrke og kondisjonstrening for overkroppen er med på å forebygge belastningsskader fra statisk arbeid.
Relevante artikler
Tips og triks: Trening etter fødsel
Tekst: Isabelle Nygårds Det er mange kvinner som avstår fra å trene under og etter svangerskapet på grunn av frykt for å gjøre noe som potensielt kan være skadelig. Under gir vår fysioterapeut og personlige trener Isabelle deg noen tips som gjør det lettere å komme i...
Trening under og etter svangerskap: Fordeler
Tekst: Isabelle NygårdsDet er mange kvinner som avstår fra å trene under og etter svangerskapet på grunn av frykt for å gjøre noe som potensielt kan være skadelig. Men det er faktisk mange fordeler med å være fysisk aktiv under og etter graviditet. En fysioterapeut...
Styrketrening: Medisinen som bremser aldring
Tekst: Isabelle Nygårds Helsedirektoratet skrev nylig at «1 av 3 eldre over 65 år faller hvert år. Fallulykker er den vanligste årsaken til at eldre skader seg». Når du blir eldre vil du miste muskelmasse og dermed bli svakere. Aldring er et uunngåelig faktum, men det...