Hallux Valgus

Hva er Hallux valgus?

Hallux valgus er en skjevstilling av stortåen, som gjør at den dreies i retning av lilletåen. Stortåens grunnledd vinkles da motsatt vei og peker mer i retning av den andre foten. Hvor stor feilstilling som oppstår varierer mye, men felles for de aller fleste er smerter og ubehag.

Hva er symptomene på hallux valgus?

Det er ofte vondt å løpe, spesielt på asfalt. Det er ubehag og smerter i ulike øvelser der stortåen involveres i en bøyd stilling, plankeposisjon og utfallsvarianter med tærne fiksert i gulvet blir for mange uoverkommelig. Det er vondt når foten vinkles på langrenn, for eksempel i fiskebeinsgange, ploging eller skøyting. Det er smertefullt å gå med trange sko, for mange kan man etterhvert se langt etter høye hæler. Leddet hovner tidvis opp og kan bli både rødt og varmt i perioder, dette kan skyldes en betennelse i slimposen eller i selve stortåleddet. Det blir ofte en nokså prominent feilstilling i foten som en del opplever som sjenerende, men som først og fremst gir smerter og utfordringer med å finne riktige sko. Det er langt flere kvinner enn menn som får denne diagnosen, og det antas at så mange som 20 prosent får denne tilstanden i løpet av livet.

Det er tidligere antatt at langvarig bruk av trange sko, da spesielt spisse, høye hæler som klemmer forfoten sammen i en unaturlig posisjon kan være med på å forklare hvorfor tilstanden oppstår, men nyere forskning kan ikke se en sikker sammenheng. Vi ser derimot at arv og fotstilling (tverrplattfot, hulfot) er en større indikator for å få plagen. Du kan ta en titt på bestemors, mor, tantes eller dine søsters føtter og få en liten indikasjon på hvor det bærer.

Hva er behandlingen for hallux valgus?

En begynnende, vond stortå bør tas på alvor tidlig, da er det større sjanse for å bremse utviklingen av denne plagen. Det viktigste og enkleste for denne problemstillingen er å forsøke å bruke behagelige sko som ikke klemmer på stortåen. Skoen bør ikke være for høy, da dette vil skape større press på leddet, den må ha god nok bredde og nok plass til tær og forfot. Det kan være lurt å gå på skoshopping på slutten av dagen når føttene er størst og gjerne litt hovne etter en lang dag. Ta deg god tid i butikken og prøv skoen på mens du går og står. Klemmer skoen på innsiden av stortåens ledd i butikken er ikke dette skoen for deg. Dessverre er ikke råd fra velmenende butikkansatte om at skoen vil gå seg ut det lureste å høre på om du har en vond stortå. Stol heller på magefølelsen og hvordan skoen kjennes ut på foten din!

Noen opplever smertelette ved polstring over stortåen, gjerne der hvor presset blir størst i skoen. Det finnes mye spesialtilpasset polstring til akkurat denne problemstillingen i skobutikker, apotek eller hos bandasjister, her er det bare å spørre seg for, og teste ut om dette kan hjelpe deg. Anbefaling om nedkjøling av leddet med is etter en lang dag med mye aktivitet eller gåing, er noe flere responderer positivt på.

Dersom foten din er stiv og lite bevegelig, vil det være nyttig med behandling av foten for å skape bedre glidning mellom fotrotsknoklene og mindre spenning i fotens muskler og sener. Tøyninger og selvmobilisering av foten for å opprettholde god bevegelighet i tåleddene er å anbefale. Tåhev kan også være nyttig, dersom ikke dette gir for mye smerter. Det er nyttig å forsøke enkle styrkeøvelser for fotmuskulaturen. Forskning har vist at tidlig igangsetting av rehabilitering med fotøvelser kan være med på å redusere behovet for operasjon av hallux valgus, og det er det verdt å unngå!

Såler kan hjelpe!

Dersom du har en feilstilling i foten, for eksempel tverrplattfot, hulfot eller overpronasjon (når foten heller innover) kan det være nyttig å få spesialtilpasset en såle for å minske belastningen på stortåens grunnledd. Du kan lese mer om såler her. Tidlig korreksjon med såle og fornuftig skovalg kan begge være med på å bremse utviklingen av tilstanden.

 

Kirurgi

Endel ender opp med operasjon dersom ikke noen andre tiltak fører frem for en smertefull hallux valgus. Kirurgi blir ofte siste utvei ved vedvarende smerter og ubehag som hemmer deg i hverdagen, men det er dessverre ikke alltid at problemstillingen blir bedre med operasjon. Endel får tilbakefall av feilstillingen og plager etter en stund. Endel opplever bedring, men det vil ofte fortsatt være en vedvarende feilstilling. Operasjon gir med andre ord ikke en ny, perfekt fot dessverre. Derfor anbefaler vi sterkt å forsøke tiltak som bedre skovalg, øvelser, behandling og tilpasning av såler før en eventuell operasjon vurderes. Vi har sett mange som responderer godt på tiltakene beskrevet i denne teksten, så selv om stortåen er vond er ikke alt håp ute!

Relevante artikler

Hvorfor får jeg vondt i korsryggen?

Hvorfor får jeg vondt i korsryggen?

Murring, stivhet, slitenhet og «et bånd som sitter over nedre del av ryggen» er bare noen av beskrivelsene pasienter bruker om sine korsryggplager. Ryggsmerter er en av hovedårsakene til at pasienter oppsøker både meg og andre terapeuter. Men hvorfor får du vondt i...

les mer
Fem øvelser som gjør ryggen din glad!

Fem øvelser som gjør ryggen din glad!

I min forrige artikkel snakket jeg om korsryggplager og hvorfor så mange opplever murring, stivhet, slitenhet og «et bånd over korsryggen». Jeg beskrev ryggen som en trassig treåring som ikke har lyst til det du har lyst til. Du blir sur, ryggen er sur og hverdagen...

les mer