Hulfot

Hva er hulfot?

Hulfot, eller pes cavus, er en tilstand hvor fotbuen er forhøyet. Ofte beskrives dette som høy vrist. I tillegg er ofte forfoten(tverrbuen) for lav og den oppleves da også som bred. Tærne er gjerne bøyd enten som klotå eller hammertå.

Hulfot er oftest medfødt, men kan oppstå ved muskulær ubalanse.

Hva er vanlige symptomer på hulfot?

Stivhet og låsninger i føttene er vanlige symptomer hos personer med hulfot.
Under løp/gang lander ofte hulfoten først på ytterside hæl (som er normalt), men fortsetter videre på yttersiden og lilletå før foten faller inn mot stortå med stor kraft og lander for hardt. Dette gjør at forfoten har et større press under landing av fot, samt at forfoten blir overbelastet og det gir igjen smerter. Det kan være diagnoser som Mortons nevrom (nerveklem i forfot), hallux valgus (vinklet stortå), hammertær og klotær som oppstår.

Plantar facitt (betennelse under foten ved hælen), achillestendinopati og
beinhinnebetennelse (MTSS) er diagnoser vi ofte ser hos personer med hulfot. Dette skjer fordi vevet blir stresset og overbelastet over lang tid.

Hva kan du gjøre selv?

Selv kan du jobbe med mobiliserende øvelser av ankel, mellomfot og forfot hvor du også inkluderer tærne.
Et eksempel: Legg en liten ball under midtfoten og rull foten frem og tilbake over ballen fra side til side. Tenk at du skal klare å komme ned i underlaget med ytterside fot, og deretter føre foten over ballen og treffe underlaget med innsiden av foten. Hele tiden har du ballen under foten og kontrollerer den samtidig som du jobber med foten fra side til side.
Du kan også justere belastningen i hverdagen din. Er den for høy eller kanskje for lav?

Hva er behandlingen?

For mange hjelper det godt å lage en spesialtilpasset dynamisk innleggssåle så de får en mobiliserende hjelp, en bremsende bevegelse, samt styrket muskulatur.
Mange har behov for mobiliserende behandling i en periode. Vi gir ofte øvelser for økt mobilitet, samt styrke om det er behov for det.
Er det behov for ytterligere undersøkelse har vi terapeuter på klinikken som er utdannet innen ultralyddiagnostikk. Les mer om ultralyddiagnostikk her.

Har du vansker med å finne sko som passer fordi du har så høy vrist?
Har du stive og ømme føtter? Det kan være du har god nytte av en spesialtilpasset innleggssåle og mobiliserende behandling!

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Book en konsultansjon hos oss i dag