Hverdagstips

Trening under og etter svangerskap: Fordeler

Tekst: Isabelle Nygårds

Det er mange kvinner som avstår fra å trene under og etter svangerskapet på grunn av frykt for å gjøre noe som potensielt kan være skadelig. Men det er faktisk mange fordeler med å være fysisk aktiv under og etter graviditet.

En fysioterapeut eller personlig trener med kunnskap på dette området har en fantastisk mulighet til å veilede og støtte kvinner gjennom denne spennende, men også utfordrende tiden i livet. En terapeut eller trener kan hjelpe den vordende eller nybakte moren med å planlegge og lage en treningsrutine som er trygg og tilpasset hennes individuelle behov og forutsetninger.

En kropp i endring
Graviditet og fødsel innebærer stor belastning for hele kroppen. Det er faktisk slik at det meste i kroppen påvirkes under en graviditet. Hormonproduksjonen øker. Våre indre organer, sener, muskler og leddbånd blir mykere og mer bevegelige. Under graviditeten vokser livmoren og alle leddbånd rundt blir strukket og stresset. Organene og tarmene får mindre plass, noe som kan gjøre at pusten blir tyngre. Kroppen blir tyngre, og det blir vanskeligere å bevege seg. Føttene er ofte spesielt utsatt, da både kroppsvekten øker og den økte bevegeligheten i muskler og leddbånd påvirker. Mange opplever også at både hender, føtter, ankler og ben blir hovne, noe som kan gi både smerte og ekstra tyngdefølelse i kroppen. Alt dette ender med selve fødselen. Det sies ofte at fødsel kan sammenlignes med et maratonløp, en kjempeinnsats som krever både fysisk og mental forberedelse – en enorm prestasjon som gir liv til et helt nytt lite menneske. Så det er nok ikke rart at kroppen føles både sår og fremmed ut etter ni måneder med konstante kroppslige forandringer.

Hva er fordelene med trening under/etter svangerskap?

 • Musklene blir sterkere.
 • Kondisjonen blir bedre.
 • Kroppskontrollen øker.
 • Kroppen blir mer motstandsdyktig mot fysisk stress og belastning.
 • Mindre smerter i kroppen – f.eks. styrketrening har god innvirkning på både ryggsmerter og bekkensmerter.
 • Bedre fordøyelse – trening stimulerer til bedre mage- og tarmfunksjon.
 • Mindre hevelse i kroppen, spesielt i armer og bein.
 • Lindrer muskelspenninger.
 • Positive effekter på den mentale helsen.
 • Reduserer stressnivået i kroppen og forbedrer evnen til å håndtere stress.
 • Søvnkvaliteten blir bedre, og du får mer energi i hverdagen.
 • Selvtilliten blir større, og du føler deg bedre.
 • Produksjonen av endorfiner øker og kan bidra til å forebygge eller lindre fødselsdepresjon.

Ønsker du konkrete tips til din trening? Les mer her.

Ikke vær redd for bevegelse
Kroppen trenger tid til å komme seg, men du skal ikke være redd for å bevege deg. Det er store individuelle forskjeller når man kan begynne å trene etter fødsel, for noen er et par uker nok, og for andre tar det opptil noen måneder. Dette avhenger av mange forskjellige faktorer, for eksempel treningsbakgrunn og treningserfaring før fødsel, om du hadde en problemfri graviditet og fødsel eller om det var noen komplikasjoner, hvor lang tid det tar før de delte magemusklene går sammen igjen (noen ganger går diastasen heller ikke helt sammen), eventuelle smerter og spenninger i kroppen etter fødsel – ja, rett og slett kroppens evne til å komme seg. Den største fysiske restitusjonen skjer imidlertid i løpet av de tre første månedene etter fødsel, men det er viktig å lytte til egen kropp og ikke sammenligne seg med andre.

Start forsiktig og øk gradvis
Som nevnt over, er det mye som skjer i kroppen etter fødsel. Hormonene påvirker både fysisk og følelsesmessig. Det er fullt forståelig at du vil komme raskt i gang med trening, men kroppen trenger tid til å tilpasse seg endringene den har gjennomgått. Kroppens tyngdepunkt endres under svangerskapet og magemusklene strekkes. Så mitt råd er å begynne med å fokusere på å få tilbake kontakten med og kontroll over magemusklene, samt å gjenvinne holdningen. Start forsiktig og lytt til kroppen din og øk gradvis. 

Det er lurt å kontakte en fysioterapeut eller personlig trener for å få hjelp til å finne øvelser tilpasset din kropp, ditt nivå og din utgangsposisjon. Sammen sørger dere for at treningsmengden, intensiteten og belastningen økes gradvis, etter hvordan din kropp reagerer på trening etter graviditet og fødsel.

Hvis du har blitt forløst med keisersnitt, følg anbefalingene du har fått. Et grunnleggende råd er at du skal føle og lytte til din egen kropps signaler.

* Graviditet og fødsel er veldig individuelt og varierer fra kvinne til kvinne, fra mamma til mamma. Denne artikkelen inneholder generelle tips og råd.

Ta kontakt med våre fysioterapeuter eller personlige trenere for en trygg vei tilbake til en sterk og sprek kropp.

Book en konsultansjon
hos oss i dag

Relevante artikler

Når det er skøyteglatt i gatene…

Når det er skøyteglatt i gatene…

Her er tipsene som redder deg på glattisen! SØRG FOR GODE SKOMange tror at sko med dype mønstre gir best feste på isen, noe som ikke nødvendigvis er tilfellet. Gummisåle er det beste på glatt føre, gjerne en seig en. Det vil gi deg godt grep på glatt føre. Brodder er...

les mer
Tre tips for en sunnere jul

Tre tips for en sunnere jul

Tekst: Isabelle Nygårds Det er jul, og det er tiden for sosiale tilstelninger og tradisjoner. I løpet av høsten har du kanskje bygget deg opp gode rutiner med jevnlig aktivitet og mosjon, og du er litt spent på hvordan du skal klare å opprettholde dette i jula. Her er...

les mer
Torp&Cos julegavetips!

Torp&Cos julegavetips!

Vi har kommet til midten av desember, og det er fortsatt noen julegaver som gjenstår. Men hva kjøper man til den som har "alt?" Her kommer noen tips fra oss i Torp&Co. Gi en opplevelse! Hva med å gi bort en tur i skogen med middag laget på bålet, en kulturell...

les mer