Treningstips

Trening og behandling etter COVID 19 og andre infeksjonssykdommer

Pandemien har herjet oss noen år, men fortsatt er det mange usikre elementer knyttet til oppfølging underveis og i etterkant av sykdom. Vi får stadig henvendelser fra pasienter som er usikre på når de kan komme til behandling og hva slags behandling som kan hjelpe. Mange er usikre på når man kan begynne å trene etter infeksjon, og hvor kjapt man kan forvente å være tilbake på normalt nivå. I denne artikkelen vil vi oppsummere de viktigste retningslinjene. 

 

Når du er syk

La oss begynne med de generelle retningslinjene. Vi vet alle at dersom du er syk eller har symptomer på sykdom, skal du holde deg hjemme slik at du ikke kan smitte andre. Du skal altså ikke komme på klinikken i denne fasen.

Er du rammet av infeksjon med symptomer, skal du heller ikke trene. Når man trener, stresser man kroppen. Dette stresset er stimuli til kroppen til å tilpasse seg belastningen. Når du er syk, har kroppen mer enn nok med å håndtere viruset, og det er ikke ønskelig med ekstra stress i form av trening. Vi vet at hard trening med infeksjonssykdommer ikke bare kan forlenge sykdomsforløpet, men det kan også gi økt fare for komplikasjoner og/eller langvarige plager i etterkant av sykdommen. Lett aktivitet som å gå seg en tur eller enkle øvelser som ikke øker pulsen noe særlig kan være fint.

Karantene

Reglene for karantene kan endre seg, og henger også sammen med sykdomsforløp. 12.februar ble det besluttet å fjerne 4 dager pålagt isolasjon. Har du symptomer på sykdom, skal du likevel fortsatt holde deg hjemme.

Trening og sykdom

Ved positiv prøve og fravær av symptomer på sykdom anbefales normalt noen dager treningsfri. Dette begrunnes med at man kan teste positivt i en tidlig fase av forløpet hvor sykdommen er i en progressiv fase. Vi har allerede nevnt at utbyttet av trening vil være begrenset og at dette kan være en ekstra belastning for kroppen. Ved svært lette symptomer kan du gjenoppta trening etter 2-3 dager. 

Du skal ikke trene dersom du har ett eller flere av følgende symptomer:

  • Feber
  • Verker i kroppen
  • Svimmelhet
  • Føler deg mer sliten enn vanlig
  • Hoster opp slim
  • Hoster så du ikke får sove
  • Har vondt i brystet
  • Har frysninger
  • Svetter i hvile

Retur til trening etter nevnte symptomer bør skje i flere faser. Først bør du ha en hel dag og påfølgende natt uten nevnte symptomer. Deretter anbefales det å ha en meget lett økt for å se at kroppen reagerer positivt på aktivitet. Føles alt fint resten av dagen og påfølgende natt, kan du tilvenne deg normal trening. Bygg deg gradvis opp til normalt treningsnivå. En tommelfingerregel er at du bruker like mange dager på retur til normalt nivå som du har vært syk/stått over trening. Følg nøye med på kroppens reaksjoner. Du kan med fordel være ekstra flink med sunn mat, nok søvn og hvile i denne fasen. Du skal føle deg uthvilt etter en økt før du har en ny en. Det er ikke en god ide å skulle ta igjen tapte treningsdager eller uker akkurat i denne fasen. 

Behandling i etterkant av sykdom

Når du er frisk, er du velkommen til klinikken for å fortsette pågående behandlings- og treningsforløp. Mange har nytte av behandling i denne fasen. Inaktivitet, endret pustemønster, hoste og feber gir ofte stivhet i kroppen og smerter i musklene. God behandling og riktig dosert trening kan gjøre underverker for dette – i tillegg til å hjelpe med normalisering av naturlige funksjoner.

Long Covid og trening

Noen har dessverre mer langvarige plager etter sykdom. Det er da anbefalt nærmere undersøkelse hos lege med blodprøver samt en sjekk av hjerte og lunger. Trening i denne fasen må individualiseres slik at man bygger opp kroppen uten å belaste den for hardt. Små endringer som endret intensitet, varighet og hyppighet kan ha store utfall på hvordan man fungerer og hvordan man oppfatter tilværelsen. Det er ikke uvanlig at formen svinger litt fra dag til dag og uke til uke. 


Har du spørsmål om trening eller behandling etter infeksjonssykdom? Ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi har god kunnskap, og flere av våre terapeuter har mange års erfaring med trening etter infeksjonssykdommer – både for toppidrettsutøvere og for de som har mer enn nok med å komme tilbake til normal hverdag.

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss