Prosjekter

«Strong Not Silent»

Det er viktigere enn noen gang å sette søkelyset på forebygging av selvmord blant menn i Norge. I 2019 begikk 674 mennesker selvmord. 472 av disse var menn. Det er en økning på 17% fra året før. Vi kan ikke lengre sitte å se på at mer enn 9 menn tar sitt eget liv hver uke. Vi har ingen flere menn å miste!

Engasjer deg på www.strongnotsilent.no

De senere årene har vi på klinikken sett et økende antall pasienter med sammensatte problemer der både det psykiske og fysiske spiller inn. Det er stadig flere unge som sliter med psykiske plager. Det snakkes ikke nok om mentale helse i dagens samfunn, spesielt ikke blant menn. Det er skapt et idealet om å være en sterk mann. Skammen over å ikke strekke til eller passe inn i et forventet ideal, stigmatiseringen rundt åpenhet om følelser, samt mangelen på profilerte menn som snakker åpent om psykiske problemer er med på å opprettholde at mange menn lider i stillhet. For noen blir denne stillheten til et altoppslukende mørke som på tragisk vis ender med et selvmord.

For oss på Torp&co klinikken er det viktig å skape samfunnsengasjement og vise at vi bryr oss utover vårt vanlige virke som helseklinikk. Ønsket for årets Torp&co Project er derfor å skape økt fokus på forebygging av selvmord blant menn. Åpenhet fjerner tabu og skam, slik at veien for å oppsøke hjelp blir kortere. Vi håper at årets kampanje, Strong NOT Silent, kan skape en endring og vise at en sterk mann også kan snakke om følelser. Tøffe gutter kan også gråte!

I England var det treningskjeden Manor Gym som for noen år siden hadde det samme engasjementet. Visjonen deres ble til kampanjen «Strong and NOT Silent – No health without mental health», en kampanje som fikk mye oppmerksomhet. Vi synes kampanjen var inspirerende og ønsket å være initiativtakere til en norsk versjon av kampanjen. Vi avla et besøk på Manor Gym, ble introdusert for kampanjen og fikk tillatelse til å videreføre kampanjen i Norge. Vi presenterte ideen og kampanjen for organisasjonen Mental Helse som umiddelbart kicket på ideen. «Strong NOT Silent» kampanjen skal lanseres i sin helhet under organisasjonens årskonferanse 5.mars!

Målet for kampanjen er å få folk til å bry seg og sette fokus på mental helse. Vi må fjerne tabuet om å snakke om følelser, vi må åpne opp når ting er vanskelig. Vi må være flinkere til å snakke med hverandre og tørre å spørre hvordan det EGENTLIG går, når alle stort sett svarer «det går bra»! Det må bli mer naturlig å oppsøke profesjonell hjelp enten livet bare butter litt, eller er i ferden med å briste helt. Dette gjelder for både kvinner og menn, oppsøk hjelp om du har det vanskelig!

Vi håper at mental helse får et økt fokus i regjeringens handlingsplan, og at det bevilges mer penger til forebygging av selvmord. Vi ønsker at denne kampanjen sprer seg over hele Norge, og at vi sammen skaper mer omsorg, fjerner tabuer og viser at vi bryr oss. I 2020 skal færre være nødt til å ta sitt eget liv i Norge!

Les mer om hvordan du kan engasjere deg, dele ditt bilde og din historie på www.strongnotsilent.no

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss