Ryggsmerter er svært vanlig og kommer i mange ulike former, det fine er at det sjelden er alvorlig. Det er ikke alltid en klar, underliggende årsak til disse smertene, men det finnes tiltak som kan redusere smerte og holde deg i aktivitet, og det er dette jeg skal snakke litt om nå:
Kun 1-2% av ryggsmerter har en alvorlig, underliggende årsak
Rundt 85 % av befolkningen vil på ett eller annet tidspunkt i livet oppleve ryggsmerter. Symptomene er ofte smerter som forverres ved ulike bevegelser av ryggen, ofte kjennes det ut som om musklene knyter seg og står i krampe. Det er ikke uvanlig at smerten kan stråle nedover til lår og seteregion, uten at dette betyr at det er trykk på en nerve. Det fine er at stort sett alle blir bra i løpet av en til tre måneder, ofte langt raskere. Cirka halvparten vil få tilbakefall senere i livet, men kun noen få ender opp med langvarige smerter. En god og systematisk undersøkelse hos lege, kiropraktor eller fysioterapeut vil bidra til å utelukke alvorlig sykdom. Kun 1–2 % av ryggsmerter har en underliggende årsak som er alvorlig. Bildediagnostikk kan rekvireres dersom det foreligger en mistanke til at det er noe alvorlig galt.
98 % av akutte ryggsmerter mangler en klar årsak. Noen ganger kan de oppstå på grunn av en bestemt hendelse, for eksempel en vridning, et fall, et løft eller en treningsøvelse, men stort sett vet man ikke helt hvorfor ryggsmerter oppstår. Det er viktig å vite at det er svært sjelden ryggsmerter er farlig, men hvordan du opplever det og påvirkes av smerten, kan variere fra person til person. Kraftige smerter betyr ikke nødvendigvis at det er en stor skade, og to personer kan ha den samme plagen, men oppleve den helt ulikt. Grunnen til dette er at det er mange faktorer som påvirker ryggen, blant annet aktivitetsnivå, søvn, humør, bekymringer, stressnivå, tidligere erfaringer med skader, samt hvordan man håndterer smertene. Til sammen gir disse faktorene ulike forutsetninger for hvordan smerten oppleves.
Visste du at stress kan gi ryggsmerter?
Ryggsmerter kan nemlig ha langt flere årsaker enn mekaniske skader. Få av oss tenker kanskje på at ryggsmerter også kan være stressrelatert. Følg med nå: Stress øker cortisolnivået i kroppen, og danner en indre beredskapssituasjon som fører til at nervenes evne til å reagere på smerte blir lavere. En utfordrende livssituasjon som for eksempel arbeidspress eller problemer på hjemmebane, kan gjøre at kroppen spenner seg og fører til vond rygg.
Ryggen din elsker aktivitet
Ryggen trives best når den får være i bevegelse, og aktivitet kan være løsningen for å få bukt med ryggproblemene. Mange som kommer til klinikken med ryggsmerter blir skeptiske når jeg ber de legge seg på matten på gulvet for gjennomgang av bevegelighetsøvelser. Men i de aller fleste tilfeller er det nettopp dette de trenger, samt trygging og rådføring om at dette er riktig og viktig, for at de skal få det bedre.
Ved akutte ryggsmerter, kan det være lurt å tilpasse smertefulle aktiviteter de første dagene. Deretter er det viktig å gjenoppta aktivitet for å bli bedre. I begynnelsen er det helt normalt og ufarlig at du kan oppleve noe smerte i ulike bevegelse. Passive behandlingsteknikker, som massasje, mobilisering og manipulasjon kan gi kortvarig, men nyttig symptomlindring innledningsvis, men trenger å bli fulgt opp med et tilpasset treningsopplegg for å ha optimal effekt på sikt. Vår klinikk har et godt samarbeid mellom kiropraktorer og fysioterapeuter som sikrer nettopp dette, og sørger for at du blir ivaretatt på en trygg og god måte.
Forskningen viser ingen bestemte øvelser eller treningsformer som er bedre enn andre ved behandling av korsryggsmerter, men trening i seg selv kan være smertelindrende fordi det gjør at kroppen skiller ut hormoner som virker smertedempende. Velg en aktivitet du trives med, og som ikke provoserer smerten vesentlig, og sørg for å begynne gradvis. Treningen kan gjerne planlegges i samråd med en fysioterapeut.
Hva kan du gjøre for å redusere ryggplager når de oppstår:
- Hold deg i bevegelse! Unngå å bli sengeliggende/ sofaliggende hvis det er mulig.
- Forsøk å ikke la smertene gå for mye ut over jobb og hverdag.
- Husk at vondt i ryggen sjelden skyldes en alvorlig lidelse. Smerten forsvinner ofte av seg selv i løpet av noen få dager.
- Gjør endringer i livssituasjonen – hvis du opplever mye stress i hverdagen; finn årsaken til at du stresser og få hjelp til å håndtere dette på en bedre måte.
- Unngå langvarige statiske stillinger – varier arbeidsstillinger på jobb. Ryggen liker når du står og jobber! Les mer om enkle øvelser for ryggen her!
- Få til en god vane med 20-30 minutter med fysisk aktivitet hver dag. Gjør daglige bevegelighetsøvelser og tøyninger for rygg og setet.
- Dersom smerten vedvarer kan det hjelpe å trene under veiledning av en fysioterapeut. Book time her!
- Ved tap av kontroll over urinblære eller tap av kraft i et ben, må du oppsøke lege.
Ryggen din er sterk og tåler langt mer enn det du tror! Den trenger ikke å skånes, den trenger å brukes!
Artikkelen er skrevet av fysioterapeut Anette Sjong Mathisen og publisert på KK.no. Torp&co er KKs treningsekspert og leverer månedlige artikler.