fbpx

Nakkeprolaps

Hva er prolaps?

Ryggsøylen vår er bygget av beinvirvler, og det er i mellom disse man finner mellomvirvelskiver. Ryggsøylen har også kurver som at man er svai i korsrygg og nakke, og krum i brystryggen, og sammen med mellomvirvelskivene gjør dette at støt, trykk og belastninger som forplanter seg gjennom ryggsøylen dempes, men de gjør også at vi kan utføre smidige bevegelser i ryggen vår. 

Over tid kan skivene bli utsatt for mye belastning, og som andre deler av kroppen vår kan dette resultere i degenerasjon, populært kalt «slitasje». Dette kan føre til sprekkdannelse i den harde ytre ringen til mellomvirvelskiven. Inne i skiven har vi et mykere gele/væskemateriale som kan presses ut mellom disse riftene, og det er dette som kalles et prolaps, uavhegning av hvor i ryggsøylen det forekommer. 

Hvorfor er prolaps smertefullt?

Årsaken til at dette kan oppleves smertefullt er at kroppen automatisk vil forsøke å reparere en skade, og som ellers i kroppen, oppstår det gjerne en hevelse. Kroppens eget reparasjonsteam vil komme til skadestedet og sette i gang tilheling, – det er dette som kalles inflammasjon. Nervendingene i området vil bli stimulert av dette trykket og selve reparasjonsfasen, og du opplever det som smerte. Dette er en naturlig forsvarsmekanisme for å hindre at skadeomfanget blir større, tenk for eksempel ved benbrudd eller lignende er det viktig for god tilheling at traumestedet holdes i ro. Dette viser seg dessverre og fungere dårligere i den lange tilhelingsfasen til et prolaps, og avlastning over lang tid i nakke er også vanskelig å få til. I stedet får man råd om at bevegelse innenfor smertetoleranse er bra, og hindrer ytterligere følelse av stivhet og smerter i omliggende vev som muskler og ledd. 

Kan prolaps gi langvarig skade?

Slitasje eller skade på mellomvirvelskiver i nakke kan føre til et prolaps som påvirker nervene som går ut mellom nakkevirvlene. Dette gir ofte utstrålende smerter i arm og/eller svekket kraft i armen på samme side. Smerte er ikke farlig, men nedsatt kraft og/eller følighet skal undersøkes og følges opp da langvarig nerveavklemming kan gi følger for dette. Når det er sagt vil man som regel kunne trene opp eventuell svekket muskulatur igjen med litt veiledning. 

Hva bør du gjøre hvis du mistenker at du har prolaps i nakken?

En primærkontakt (kiropraktor, lege) vil kunne utføre en nevrologisk undersøkelse og vurdere om det er hensiktsmessig med eventuell bildediagnostikk (MR). En kiropraktor kan utføre smertelindrende behandling og gi deg råd og veiledning for avlastende tiltak og øvelser som går ut på å mobilisere nerver. På samme måte som fastlege vil en kiropraktor også kunne sykemelde der det er nødvending. Det er helt trygt å gå til kiropraktor med nakkeprolaps, men en kiropraktor kan ikke «knekke» en prolaps bra, dette er en skade som må ha annen type behandling og oppfølging. Mobilisering og behandling av omliggende muskulatur kan derimot virke smertelindrende og forbedre bevegelighet. 

Kontakt vår kiropraktor Heidi Prytz for undersøkelse og diagnostisering av din vonde nakke!