Markedet renner over av joggesko som lover det meste, og det kan være vanskelig å navigere seg frem i jungelen. Skal du ha mye demping, lite demping, høy eller lav såle? Må du velge et bestemt merke? Er en god sko synonymt med en dyr sko? Jeg opplever ofte valgets kval når jeg skal kjøpe meg nye joggesko. Hva skal jeg velge og hvordan vet jeg at denne skoen er optimal for meg?
Hva skal skoen brukes til?
Først og fremst bør du definere for deg selv hva joggeskoen skal brukes til. Skal den brukes inne eller ute? Trenger du er sko til jobb, fritid eller trening? Bruksområdet vil definere hva du trenger å se etter før du velger sko. Skal du løpe 4-5 ganger i uken trenger du mest sannsynlig en annen sko enn om du skal på saltimer på treningssenteret 1-2 dager i uken. Skal skoen brukes på skogsturer i marka eller skal den passe til jobbantrekket, men allikevel gi optimal komfort for foten din?
Spørsmålene er mange og her sitter jeg ikke på alle svarene selv. Heldigvis jobber jeg med en fysioterapeut med ekspertise på føtter, såler og sko. Jeg tok en prat med henne for råd og anbefalinger før jeg gikk ut på skoshopping. «En god joggesko skal sitte godt, men komfortabelt på foten. Den bør ha et godt hælgrep slik at den ikke kipper, den bør sitter godt rundt foten, men samtidig ha nok plass til tærne» er hennes generelle råd. Hvilken fottype du har er også avgjørende for valg av sko. Noen modeller er smalere enn andre og passer ikke dersom du har en bred fot. Noe sko er lavere i forfoten og vil ikke passe om du har en høyere vrist. Trenger du plass til spesialtilpassede såler bør disse være med når du skal kjøpe nye sko.
Ta deg tid til å prøve
Definer for deg selv hva skoen skal brukes til, hvor ofte skal den brukes og ca hvor mye penger du vil legge i skokjøpet. Du vil alltid finne en god sko for deg innenfor ditt budsjett, det handler bare om å bruke litt tid på prøving sier hun. Jeg finner ofte frem 4-5 varianter i butikken og bruker god tid på å prøve. Jeg går eller løper litt rundt i butikken og kjenner hvordan skoen føles på. Jeg synes ofte den riktige skoen gir meg en umiddelbar godfølelse i butikken. Mange sportsbutikker har ansatte med mye kunnskap om sko og trening, men uansett hva de anbefaler er det til syvende og sist du som avgjør hvordan skoen er på foten din.
Tenk på dette når du skal velge joggesko:
Det hjelper ikke at skoen er dyr og lover gull og grønne skoger dersom den ikke sitter godt på foten din. For å kunne navigere selv i skojungelen bør du sjekke ut følgende:
Hælkappen skal sitte godt rundt hælen uten å stramme eller klemme. Den bør ikke være for høy, da dette lett gir gnag på bakside av hæl og achilles. Dersom hælkappen irriterer deg i butikken garanterer jeg deg at den også vil gjøre det på første treningsøkt. Du skal kunne gli lett ut av skoen når den ikke er snørt igjen.
Innsiden av skoenbør ikke ha mange sømmer eller andre ting som kan skape gnag. Presser skoen på spesielle punkter på foten din under prøving er ikke dette den optimale skoen for deg. Prøve en annen modell eller gå opp en størrelse.
Droppen i skoen er forholdet mellom høyden på sålen fra hæl og til forfot. Her strides de lærde om hva som bør anbefales. Noen mener at en lav dropp, altså liten forskjell i høyden foran og bak på sålen gir et raskere og mer naturlig steg, andre mener at det gir økt slitasje på legg og achilles da du får mindre demping. Her må du kjenne på hva som er best for deg, og tenke på hva du skal bruke skoen til. De aller flest kan velge en sko med medium dropp, altså 5-9 mm. Ønsker du en lavere dropp på skoen bør du gradvis trene deg opp, eller ned til dette, for å unngå skader og slitasje.
Sålen bør være noe tjukkere om du ønsker maksimal støtdemping. Noen foretrekker en tynnere såle for bedre løpsfølelse. Tykkelsen og utformingen av sålen bestemmes også av bruksområdet. Er det en mengdetreningssko for utetrening i marka bør sålen han mer demping og en mer robust såle. Skal du løpe intervaller på mølle, gatelangs eller på bane foretrekker mange en langt lettere sko med lav såle og mindre mønster i sålen. Skal skoen brukes primært til saltrening med litt hopp og sprett, bør det prioriteres mer støtdemping for avlastning av knær, hofter og rygg.
Tuppen bør stoppe ca ½-1 tommelbredde fra stortåen. Selv om du ikke vil ha for mye rom, kan det bli vondt og ubehagelig om tærne konstant butter mot skotuppen og du ender opp med blå tånegler. Foten din vil også hoven litt opp både når du blir varm på trening og når det er varmt i lufta. Skoen skal sitte godt på foten, men bør ikke klemme på stortåen. Jeg har flere ganger brent meg på å kjøpe for små sko, og de står fortsatt i gangen for å si det sånn 😉
Materialet i skoen bestemmes også ut ifra hva skoen skal brukes til. En røffere sko med GorTex for vanntetthet passer supert for trening ute, mens et lettere og tynnere materiale fungerer bedre for innetrening. Pass bare på at skoen ikke er fort «tynn og lefsete» i utformingen, dette gir sjelden god støtte for foten og egner seg kanskje bedre for streetfashion og ikke på trening.
Tyngden på joggesko har generelt blitt lettere og lettere med årene, men vekten varier fortsatt noe. En tyngre sko er ofte noe bedre dempet. Lettere sko er ofte mer responsive og du får en morsommere og raskere løpsfølelse. Lettheten på skoen avhenger igjen av hva du skal bruke skoen til og din treningserfaring.
Overpronasjonssko – hva innebærer det? Bør jeg ha det?
«Svaret på dette er både ja og nei, det kommer an på hvordan fot du har og om du har noen plager fra føttene» blir jeg fortalt av min kollega. Vi skiller mellom nøytrale joggesko og mer stabile joggesko, også kalt joggesko for overpronasjon eller med pronasjonskile. Hovedforskjellen er at den nøytrale skoen har noe mindre stabilitet og gir mer rom for normal fottavvikling og løpssteg. Den stabile joggeskoen, overpronasjonsskoen, er bygget opp for å hjelpe deg mer med oppbremsingen av bevegelsen innover i foten når du løper. Har du plager i knær, føtter, achilles eller hofter kan det tenkes at du trenger en mer stabil sko, men det kan være lurt å snakke med en med kunnskap på føtter og sko før du bruker masse penger på en spesialtilpasset sko.
Summerer jeg opp rådene fra kollegaen min og legger til egne erfaringer, er det ikke prisen på skoen det kommer an på, men hvordan skoen sitter på foten min og hva jeg skal bruke den til som avgjør hva jeg bør kjøpe. Jeg er en aktiv fyr og har erfart at jeg trenger flere par sko å veksle med. Jeg passer på å ha en godt dempet sko når jeg løper langt, men velger en lettere variant med tynnere såle og mer kontakt med underlaget når jeg trener styrke eller løper intervaller. Dette fungerer for meg og jeg håper denne artikkelen har gjort deg bedre rustet til neste joggeskoprøving.
Lykke til, det finnes en perfekt sko for oss alle!