Nakkeprolaps

Hva er nakkeprolaps?

Nakken vår er bygget av 7 virvler, og mellom disse finner vi mellomvirvelskiver “støtputer”. Ryggsøylen har kurver som gir ulike grader av svai i korsrygg og nakke, samt en krumning i brystryggen. Sammen med mellomvirvelskivene gjør dette at støt, trykk og belastninger som forplanter seg gjennom ryggsøylen dempes, men de gjør også at vi kan utføre smidige bevegelser i ryggen vår.

Gjennom livets lange løp utsettes skivene for mye belastning, væskeinnholdet i skivene reduseres, og det oppstår degenerasjon, altså slitasjeforandringer. Dette gir mindre plass til nervene som går ut fra spinalkanalen inni ryggsøylen. En prolaps i nakken oppstår når den ytre, harde ringen av skiven sprekker. Gjennom denne sprekken kan den myke, indre delen av skiven presse seg ut og gi trykk mot nerveroten og/eller ryggmargen. Dette kalles skiveprolaps. Det er uklart hvorfor noen får prolaps i nakken. Ofte er situasjonen sammensatt og vi ser en kombinasjon av flere årsaker. Arvelig disponering er nok den viktigste årsaken. Det er også vist en høyere forekomst av prolaps blant personer som røyker. Man tror at årsaken til dette kan være at røykere har dårligere blodsirkulasjon til ryggskivene eller ikke-røykere.

Symptomer på nakkeprolaps

Prolapsen eller vevet omkring blir ofte irritert eller betent, og hovner opp. Hevelsen gir trangere forhold i nervekanalen, trykket på nerven øker, og smerter og ubehag oppstår. Nakkeprolaps gir ofte nakkesmerte, men ofte også en strålende smerte ut i en eller begge armene. Smerteintensiteten vil variere utifra hvilken posisjon du holder hodet i. Noen vil også merke nedsatt hudfølelse og redusert kraft i armen, også kalt nevrologiske utfall. Hvilke bevegelser som svekkes, og hvilke områder av armen som får nedsatt følelse, avhenger av hvilken nerverot som påvirkes, altså hvilket nivå i nakken prolapsen ligger. Av og til kan det være trykk mot selve ryggmargen, noe som kan gi gangvansker, nummenhet og prikkinger i armer og ben.

Hva er behandlingen for nakkeprolaps?

De fleste som får nakkeprolaps blir bra igjen av seg selv på tross av sterk smerte. De fleste prolapsene vil skrumpe inn og trekke seg tilbake i løpet av de første ukene og symptomene vil gradvis forsvinne. Rundt 2 av 10 med nakkeprolaps vil ha behov for vurdering for kirurgi. Operasjon blir stort sett gjennomført 3–6 måneder etter at prolapsen oppstod. Operasjon er primært aktuelt dersom du har vedvarende, utstrålende smerter eller funksjonsnedsettelse i den ene eller begge armene over tid. Hensikten med operasjonen er å avlaste trykket på nervene for å gi smertelindring i armen, og øke sjansen for å gjenvinne muskelkraft og hudfølelse.

De fleste klarer seg uten operasjon, men mange vil ha god nytte av en grundig undersøkelse hos kiropraktor for å stille rett diagnose og igangsette tilpasset behandling. Kiropraktoren vil utføre en nevrologisk undersøkelse og vurdere om det er hensiktsmessig med eventuell bildediagnostikk av nakken (MR). Kiropraktoren kan, på lik linje med fastlegen skrive ut en sykemelding, dersom dette er nødvendig for deg innledningsvis.

Muskulær behandling, lett traksjon, nervemobilisering og enkle øvelser for bevegelse og sirkulasjon vil for mange gi symptomlette. Informasjon om diagnosen er viktig for å avdramatisere situasjonen. Råd om bevegelse innenfor smertegrense vil bli gitt, men det er også viktig med tilstrekkelig hvile og avspenning i den akutte, smertefulle fasen. Du kan ha behov for smertestillende og betennelsesdempende medisiner for smertelette og bedre søvn i akuttfasen. Muskulær behandling av nakke, rygg og skuldre kan virke smertelindrende og forbedre bevegeligheten. Her vil også behandling hos fysioterapeutosteopat og 
muskelterapeut kunne hjelpe deg i tillegg til kiropraktoren. Våre behandlere samarbeider tett slik at du er i de tryggeste hender. Når smerten begynner å avta er det viktig med oppfølging hos fysioterapeut for tilpasset opptrening av nakke, rygg og skuldre/armer. Sammen legger vi en plan som passer for deg og det du skal tilbake til i hverdagen.

Prognose

De aller fleste blir bra i løpet av 1-4 måneder. Det er heldigvis ingen automatikk i at du vil få nakkeprolaps igjen, selv om du har hatt det en gang. Av de som ender med operasjon vil cirka 80 prosent bli symptomfri.

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Book en konsultansjon hos oss i dag