Hva er nakkekink?
Hvert år opplever 30-50 % av befolkningen nakkesmerter. Nakkens funksjon er kompliserte og spiller en helt sentral rolle i bevegelsesapparatet. Nakken består av et intrikat samspill mellom ledd, båndstrukturer, dyp og overfladisk nakke og halsmuskulatur, samt ryggmargen med nerveforgreininger til armer og overkropp. Mange opplever stivhet i nakke og skuldermuskulatur, ofte som et resultat av en hektisk og stressende hverdag. Noen ganger oppstår det en mer akutt smerte, nakkekink.
Hva forårsaker nakkekink?
Årsaken til at vi får en nakkekink er ofte ukjent, men i mange situasjoner kan det relateres til gradvis økende belastning på nakken over tid i form av ensidig belastning eller feilbelastning. Dette kan være dårlig, ergonomisk sittestilling på jobb, feil skjermhøyde, langvarig sitting med rotert hodet på foredrag eller i møter, langvarig, uvant stilling for nakken ved f.eks. oppussing eller maling av tak, eller dårlig teknikk på styrketrening. Ofte er det en forhistorie til at folk en dag våkner med kink i nakken, men den er ofte udramatiske forhold. Det er allikevel viktig å gjøre noe mer årsaken til at smerten oppsto, slik at man unngår at det gjentar seg, og trolig opplever mindre smerter i nakken i dagliglivet.
Det er viktig å vite at nakkekink også kan oppstå helt ut av det blå ved en rask vridning på hodet eller en ugunstig sovestilling.
Hva er vanlige symptomer på nakkekink?
De vanligste symptomene er innskrenket bevegelighet i nakken og smerter ved forsøk på rotasjon og sidebøy. Det er ofte stivhet i hals- og nakkemuskulatur. Man ønsker gjerne å ha hodet i en bestemt posisjon for å unngå smerte, og bevegelsesmønsteret blir noe mer «robotaktig». Man ønsker heller å snu hele kroppen og ikke bare hodet for å orientere seg. Hodepine kan forekomme ved nakkekink, det samme kan utstrålende smerte til arm.
Nakkekink er verst de første tre dagene, deretter avtar gradvis smerten, men stivheten i muskulaturen kan vedvare i lengre tid.

Hva er behandlingen?
Muskulær behandling av skuldre, nakke og halsmuskulatur, samt lett bevegelse av hodet vil ofte være med på å redusere smertene. Det er viktig med informasjon om problemstillingen og råd om å normalisere bevegelsesmønsteret så raskt som mulig. Det er viktig å vite at smerten man opplever ved bevegelse av nakken på ingen måte er farlig, og jo mer du forsøker å bevege, jo raskere vil du føle bedring. I noen tilfeller vil det også være hensiktsmessig med manipulasjonsteknikker hos en kiropraktor, men primært er det viktig å få løsnet opp i anspent muskulatur innledningsvis. Alle våre terapeuter kan behandle deg om du har fått en nakkekink!


Ergonomi og trening
Vi opplever at mange får nakkekink som følge av feilstillinger på jobb. Dette kan være statisk jobbe ved skjerm, eller tyngre jobber med aktiv bruk av armer i jobbhverdagen som for eksempel frisør, kokk eller servitør. Dersom dette er tilfellet for deg, vil det være nyttig med ergonomiske råd angående din arbeidssituasjon
Mange kan også oppleve nakkekink etter trening. Ofte er årsaken dårlig teknikk på enkelte øvelser, spesielt øvelser over skulderhøyde. En time med treningsveiledning vil da være nyttig for korreksjon på teknikk, dette for at du skal få bedre utbytte av treningen din og mindre stivhet og kinker i nakken!
Relevante artikler
Kom deg ut, det er vår og løpetid!
Våren er i gang, sommeren ligger for våre føtter og du er kanskje godt i gang med løping allerede! Eller har du ambisjoner om å komme i gang snart, veldig snart..! Løping er en fantastisk aktivitet som stort sett alle kan få til. Det er lett tilgjengelig, og godt for...
Hva må du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko?
Markedet renner over av joggesko som lover det meste, og det kan være vanskelig å navigere seg frem i jungelen. Skal du ha mye demping, lite demping, høy eller lav såle? Må du velge et bestemt merke? Er en god sko synonymt med en dyr sko? Jeg opplever ofte...
Hvorfor får jeg vondt i korsryggen?
Murring, stivhet, slitenhet og «et bånd som sitter over nedre del av ryggen» er bare noen av beskrivelsene pasienter bruker om sine korsryggplager. Ryggsmerter er en av hovedårsakene til at pasienter oppsøker både meg og andre terapeuter. Men hvorfor får du vondt i...