Restless legs

Hva er restless legs?

Urolige eller rastløse ben på kvelden og natten? Ofte oppe og tøyer leggene og beveger bena? Sover du dårlig på grunn av rastløse ben? Er dette deg eller noen du kjenner kan det være nyttig å lese videre.

Symptomer på restless legs

«Kribling» i leggene, rastløse ben/restless legs, er en kjent problemstilling og tilstanden er nok vanligere enn folk tror. Rastløse ben kan forekomme både med og uten leggkramper. Uroligheten i bena kjennes ut som «kriblinger», eller at det «kryper/maurer» inne i bena, og er for mange svært innerverende og forringer nattesøvnen og livskvaliteten.

Det er mest vanlig at plagene oppstår i tiden før man skal legge seg og på natten, men de kan også oppstå ved hvile på dagtid, eller når en har sittet lenge i ro, som for eksempel på fly, kino og i selskaper. Plagene avtar stort sett helt dersom man beveger på bena, eller spenner leggmuskulaturen, men det kommer ofte raskt tilbake når man legger seg ned eller slapper av igjen.

Rastløse ben forekommer i alle aldersgrupper, men det er vanligst blant kvinner og eldre. I flere tilfeller har man sett at det kan ha en arvelig komponent, men det er ikke med klar sikkerhet.

Hvorfor oppstår restless legs?

I de fleste tilfeller er det ingen kjent årsak til hvorfor denne plagen oppstår, og det er få eller ingen sikre kilder på opphavet. Plagene har ofte en snikende debut og for mange eskalerer det med tiden.

På tross av ukjent opphav til plagene, er det enkelte faktorer som peker seg ut som en trigger. Det er allikevel viktig å vite at ingen av de påfølgende punktene trenger å være tilstede for å ha denne plagen:

Medisiner kan gi kramper og ha økte muskelspenninger som en bivirkning. Dette finner du enkelt frem til ved å lese pakningsvedlegget på medisinene. Dersom dette er tilfellet, kan det være nyttig å snakke med legen din om en annen type av samme medisin. Kvalmestillende medikamenter, antihistaminer (allergimedisin) og antipsykotika (medisiner mot sinnslidelser) og antidepressivere (medisiner mot depresjon) kan alle føre til, eller utløse restless legs.

Jernmangel og lavt innhold av D-vitamin og magnesium kan være forbundet med restless legs. Tilskudd av dette kan gi reduserte plager og er verdt å forsøke, men snakk med legen din først.

20-25 % av gravide plages av restless legs i siste del av svangerskapet. For de aller fleste avtar dette igjen etter fødselen.

Drikker du for lite vann i løpet av dagen kan dette skape dehydrering og påfølgende plager med leggkramper og restless legs. Det er lett å sjekke væskebalansen i kroppen ved å titte på fargen på urinen, den skal være lys gul/klar. Har du en mørk farge på urinen bør du drikke mer vann.

Høyt inntak av alkohol, kaffe og røyking er alle faktorer som kan sees i sammenheng med restless legs.

Høyt inntak av alkohol, kaffe og røyking er alle faktorer som kan sees i sammenheng med restless legs.

Hva er behandlingen for restless legs?

For mange kan tøyninger, tåhev og massasje av leggmuskulatur være effektive tiltak for å få bukt med plagen. Vår kliniske erfaring er allikevel at IMS behandling (intermuskulær stimulering)/ triggerpunktbehandling med nåler) i leggmuskulaturen er det mest effektive tiltaket. Et triggerpunkt er et annet ord for en lokal spenning eller en liten krampe i en muskel. Terapeuten bruker akupunkturnåler for å komme dypere ned i muskelvevet enn det man gjør kun med massasje. På denne måten får man behandlet og løsnet opp i spenninger som sitter dypere i muskulaturen. Erfaringen tilsier at disse spenningene kan være med på å skape restless legs.

Forklaringsmodellene rundt triggerpunkter er mange og sprikende, men pasienter rapporterer om svært gode resultater av denne behandlingen, og mange opplever å bli kvitt et problem som har vært svært plagsomt i lang tid. For enkelte kan det være hensiktsmessig å kombinere behandlingen med tilpasning av såler. Dette for å skape en annen belastning for foten, samt endret muskelaktivering av fot- og leggmuskulatur.

Relevante artikler

Torp&Co MEMBERSHIP

Torp&Co MEMBERSHIP

Vil du komme i form og bli sterkere? Eller trenger du hjelp til å forebygge skader, samtidig som du øker treningsinnsatsen? Da er vårt nye medlemskap perfekt for deg! Torp&Co har over 15 års erfaring som spesialister på muskler og ledd, og vårt viktigste fokus er...

les mer
Slik lykkes du med treningen!

Slik lykkes du med treningen!

Det er ikke så mye som skal til for oppnå helsegevinst. Husk at litt er bedre enn ingen ting! Du titter på treningstøyet, skoene står klare, men du kommer ikke i gang nå heller. Kjenner du deg igjen? Begynn gjerne med å stille deg selv disse spørsmålene: Vil du ha...

les mer
Tren Tabata i sommer!

Tren Tabata i sommer!

Ikke tid eller lyst til lange treningsøkter nå i sommervarmen? Hvorfor ikke teste noen runder med Tabata i ferien? – treningen som nesten er over før du har begynt! Høyintensiv intervalltrening (HIIT) eller Tabata som det også...

les mer