Behandling

Den vonde nakken – akutte nakkesmerter

Å stadig ta seg til nakken og skulderpartiet når man blir sittende lenge ved kontorpulten er en kjent problemstilling for mange. Men hva skjer når man opplever at nakken låser seg helt og det blir vondt å snu på hodet eller bevege hodet opp og ned?

De aller fleste av oss opplever en slik nakkekink før eller senere, noen er oftere plaget enn andre. Trening som styrker overkroppen, å ta pauser fra stillesitting og varierte arbeidsposisjoner kan virke forebyggende, men hva skal du gjøre hvis skaden allerede har skjedd?

Oppsøk kyndig hjelp

Akutte nakkekinker er en av de vanligste årsakene til at man oppsøker kiropraktor, og det med god grunn. Tilstanden kan være svært smertefull, forklarer kiropraktor Heidi Prytz. Det er viktig å hindre forverring og ikke minst kartlegge hva som foregår da smerte forbundet med nakkeprolaps kan minne om nakkekink. 

De aller fleste nakkekinker jeg ser på kontoret oppstår enten tidlig om morgenen, gjerne når man skal bevege hodet opp fra puten og «lynet» slår ned i nakken. Smerten kan oppleves lammende i seg selv, og mange blir redde for at noe er alvorlig galt. Nakkekinker kan også oppstå ved at man kjenner et hugg ned mot skulderbladet under en brå bevegelse eller løft med arm. Felles er at det ofte kjennes som et punkt på ene siden av nakken eller øvre del av brystryggen som blir smertefull ved enkelte bevegelser.

De 2-3 første dagen er det gjerne lite bedring av tilstanden, som kalles akutt. Det er ofte mye verk og vanskeligheter med å finne sovestilling. Å bøye hodet ned til skulderen eller snu hodet er ofte vonde bevegelser, som kan skape problemer med blant annet bilkjøring. En annen kjent følge er det man kaller radierende smerter, altså smerteutstråling fra et punkt til skulder, overarm og videre nedover i underarm. Dette er det viktig å finne opphavet til, da det kan være en irritert nerve involvert. Alle nervene som finnes i armene dine har opphav fra nakke/øvre brystrygg. 

Kan nakkekink være farlig?

Nei, farlig er det ikke.Ved kinker kan man ha fått en overbelastning i ett ledd, og/eller strekk i muskulatur. Det er en viss risiko for at det kan bli langvarig eller bli en tilbakevendene smerte og ubehag hvis man ikke tar tak i det og gjør noe med det. 

Mitt beste tips er å oppsøke hjelp så raskt man kan. Vi vet at mye stram og spent muskulatur i nakke – og skulderpartiet kan gi opphav til spenningshodepine/nakkehodepine. Noen utvikler også svimmelhet, øresus og konsentrasjonsvansker. Det er absolutt å anbefale å ikke la det gå så langt. En ny, norsk studie viser at kroniske smertetilstander, spesielt hvor nervreavklemming er en del av bildet, kan gi langvarige kognetive utfordringer i forhold til hukommelse og konsentrasjonsevne. 

Hva gjør en kiropraktor?

Når man får en «kink» i nakke eller korsrygg har man ofte riktig nok en følelse av at det mangler bevegelse, det er både smertefullt og vondt å belaste et område i en bestemt retning. 

Det er ikke uten grunn at man ofte oppsøker kiropraktor. Noen mener man trenger å «knekkes på plass» da det kan føles som om noe ikke sitter helt riktig. Selv om manipulasjon ofte er en uhyre effektiv måte å sette i gang bevegelse i ledd igjen, er det heldigvis ikke tilfelle at noe er ute av posisjon eller kan «knekkes på plass». Det er derimot snakke om å gjenopprette normal bevegelse, som i seg selv er smertelindrende. Man bruker ulike teknikker for å gjenopprette normalt samarbeid mellom muskulatur og ledd, og en kombinasjon av behandlingsmetoder er ofte mest effektiv for å få det kompliserte samarbeidet mellom ulike strukturer normalisert igjen. Når denne balansen er gjenopprettet starter gjerne arbeidet med å sørge for at bevegelse her opprettholdes, og da må gjerne øvelser og ergonomi på plass. Her har mange god nytte av kyndig hjelp fra fysioterapeut som kan tilrettelegge for de ulike problemstillingene og finne et opplegg som fungerer for nettopp deg. 

Teksten er skrevet av kiropraktor Heidi Prytz.

Referanse: H.B Jacobsen mf: Comparing objective cognitive impairments in patients with peripheral neuropathic pain or fibromyalgia.

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss