Haglunds hæl

Hva er Haglunds hæl?

Haglunds hæl er en forandring/deformitet på hælknokkelen(calcaneus). En forstørrelse av knokkelområdet, der akillessenen fester, utløser tilstanden.

Hvorfor oppstår Haglunds hæl?

Dette oppstår når det over tid er for trangt mellom knokkel, slimpose, akillessene og hud. Det kan skje ved at knokkelen er medfødt litt utstående, og dermed blir det naturlig noe økt friksjon. Dette skjer også ved at en sko trykker og gnager på området, eller at det belastet mye i området over tid, for eksempel ved mye løping.

Hva er vanlige symptomer på Haglunds hæl?

Vanlige symptomer er smerter på hælen. Smertene øker ved belastning som løp, gange eller ved trykk direkte på området. Smertene øker gjerne ved økt belastning og avtar ved hvile.

Det er normalt at det er smertefullt å trykke på området, og ultralyd eller røntgen vil vise en endret form av hælknokkelen. Akillessenen kan bli overbelastet eller betent ved for stor friksjon til knokkelen.

Slimposen som er nevnt tidligere, er en støtpute som skal motvirke irritasjon, men er trykket for stort vil denne bli betent. En betent slimpose kalles også en bursitt.

Hva er behandlingen?

Du kan unngå aktivitet du vet gir deg smerter. Du kan bruke sko som ikke trykker på hælen. Alternativ trening i en periode vil være nødvendig, feks styrketrening, svømming, sykling etc.

Hva er behandlingen?

Tilstanden er ufarlig og går ofte over av seg selv. Det kan for mange hjelpe med en såleoppbygging for å endre posisjon for foten, dette vil endre belastningen og hindre friksjon mot smerteområdet.

Det kan være fornuftig å ta en ultralydundersøkelse av området for å se hvordan akillessene og slimpose ser ut. Dette for å vurdere alle vevstypene på hælen, og få en så riktig diagnose som mulig for å skreddersy din behandling. Ved langvarige plager kan kirurgi bli nødvendig. Da fjernes betent materiale og det meisles av knokkel. Prognosen er varierende. Rekonvalesensen er ofte lang og konservativ behandling bør forsøkes i en lengre periode før man legger seg under kniven.

Relevante artikler

Torp&Co MEMBERSHIP

Torp&Co MEMBERSHIP

Vil du komme i form og bli sterkere? Eller trenger du hjelp til å forebygge skader, samtidig som du øker treningsinnsatsen? Da er vårt nye medlemskap perfekt for deg! Torp&Co har over 15 års erfaring som spesialister på muskler og ledd, og vårt viktigste fokus er...

les mer
Slik lykkes du med treningen!

Slik lykkes du med treningen!

Det er ikke så mye som skal til for oppnå helsegevinst. Husk at litt er bedre enn ingen ting! Du titter på treningstøyet, skoene står klare, men du kommer ikke i gang nå heller. Kjenner du deg igjen? Begynn gjerne med å stille deg selv disse spørsmålene: Vil du ha...

les mer
Fibromyalgi: Når smertene tar over kroppen.

Fibromyalgi: Når smertene tar over kroppen.

Å leve med fibromyalgi kan være utfordrende, men med riktig behandling er det gode muligheter for å oppnå mindre smerter, bedre funksjon i hverdagen og økt livskvalitet.Denne artikkelen er skrevet av vår osteopat, André Ingebrigtsen. Hva er fibromyalgi? Fibromyalgi er...

les mer