Haglunds hæl

Hva er Haglunds hæl?

Haglunds hæl er en forandring/deformitet på hælknokkelen(calcaneus). En forstørrelse av knokkelområdet, der akillessenen fester, utløser tilstanden.

Hvorfor oppstår Haglunds hæl?

Dette oppstår når det over tid er for trangt mellom knokkel, slimpose, akillessene og hud. Det kan skje ved at knokkelen er medfødt litt utstående, og dermed blir det naturlig noe økt friksjon. Dette skjer også ved at en sko trykker og gnager på området, eller at det belastet mye i området over tid, for eksempel ved mye løping.

Hva er vanlige symptomer på Haglunds hæl?

Vanlige symptomer er smerter på hælen. Smertene øker ved belastning som løp, gange eller ved trykk direkte på området. Smertene øker gjerne ved økt belastning og avtar ved hvile.

Det er normalt at det er smertefullt å trykke på området, og ultralyd eller røntgen vil vise en endret form av hælknokkelen. Akillessenen kan bli overbelastet eller betent ved for stor friksjon til knokkelen.

Slimposen som er nevnt tidligere, er en støtpute som skal motvirke irritasjon, men er trykket for stort vil denne bli betent. En betent slimpose kalles også en bursitt.

Hva er behandlingen?

Du kan unngå aktivitet du vet gir deg smerter. Du kan bruke sko som ikke trykker på hælen. Alternativ trening i en periode vil være nødvendig, feks styrketrening, svømming, sykling etc.

Hva er behandlingen?

Tilstanden er ufarlig og går ofte over av seg selv. Det kan for mange hjelpe med en såleoppbygging for å endre posisjon for foten, dette vil endre belastningen og hindre friksjon mot smerteområdet.

Det kan være fornuftig å ta en ultralydundersøkelse av området for å se hvordan akillessene og slimpose ser ut. Dette for å vurdere alle vevstypene på hælen, og få en så riktig diagnose som mulig for å skreddersy din behandling. Ved langvarige plager kan kirurgi bli nødvendig. Da fjernes betent materiale og det meisles av knokkel. Prognosen er varierende. Rekonvalesensen er ofte lang og konservativ behandling bør forsøkes i en lengre periode før man legger seg under kniven.

Relevante artikler

Den underdiagnostiserte migrenen

Den underdiagnostiserte migrenen

Hodepine er en av de vanligste årsakene til at folk oppsøker legen. Jeg ser også ukentlig en rekke pasienter med hodepineplager. Mange er sterkt plaget, har slitt i mange år og opplever nedsatt livskvalitet som følge av hodepine. Jeg har derfor sett et stigende behov...

les mer
Når både kropp og sinn spiller inn!

Når både kropp og sinn spiller inn!

Det har blitt vått, mørkt og kaldt, det er november – for mange en måned hvor det blir mørkere tider både bokstavelig og billedlig.  Det er igjen en periode som betyr mer innetid, mer alenetid, mer hjemmetid og mindre sosial aktivitet. I mine 15 år som muskelterapeut...

les mer
Senk ambisjonsnivået og kom i gang med treningen!

Senk ambisjonsnivået og kom i gang med treningen!

Det er ikke så mye som skal til for oppnå helsegevinst. Husk at litt er bedre enn ingen ting! Du titter på treningstøyet, skoene står klare, men du kommer ikke i gang nå heller. Kjenner du deg igjen? Begynn gjerne med å stille deg selv disse spørsmålene: Vil du ha...

les mer