Haglunds hæl

Hva er Haglunds hæl?

Haglunds hæl er en forandring/deformitet på hælknokkelen(calcaneus). En forstørrelse av knokkelområdet, der akillessenen fester, utløser tilstanden.

Hvorfor oppstår Haglunds hæl?

Dette oppstår når det over tid er for trangt mellom knokkel, slimpose, akillessene og hud. Det kan skje ved at knokkelen er medfødt litt utstående, og dermed blir det naturlig noe økt friksjon. Dette skjer også ved at en sko trykker og gnager på området, eller at det belastet mye i området over tid, for eksempel ved mye løping.

Hva er vanlige symptomer på Haglunds hæl?

Vanlige symptomer er smerter på hælen. Smertene øker ved belastning som løp, gange eller ved trykk direkte på området. Smertene øker gjerne ved økt belastning og avtar ved hvile.

Det er normalt at det er smertefullt å trykke på området, og ultralyd eller røntgen vil vise en endret form av hælknokkelen. Akillessenen kan bli overbelastet eller betent ved for stor friksjon til knokkelen.

Slimposen som er nevnt tidligere, er en støtpute som skal motvirke irritasjon, men er trykket for stort vil denne bli betent. En betent slimpose kalles også en bursitt.

Hva er behandlingen?

Du kan unngå aktivitet du vet gir deg smerter. Du kan bruke sko som ikke trykker på hælen. Alternativ trening i en periode vil være nødvendig, feks styrketrening, svømming, sykling etc.

Hva er behandlingen?

Tilstanden er ufarlig og går ofte over av seg selv. Det kan for mange hjelpe med en såleoppbygging for å endre posisjon for foten, dette vil endre belastningen og hindre friksjon mot smerteområdet.

Det kan være fornuftig å ta en ultralydundersøkelse av området for å se hvordan akillessene og slimpose ser ut. Dette for å vurdere alle vevstypene på hælen, og få en så riktig diagnose som mulig for å skreddersy din behandling. Ved langvarige plager kan kirurgi bli nødvendig. Da fjernes betent materiale og det meisles av knokkel. Prognosen er varierende. Rekonvalesensen er ofte lang og konservativ behandling bør forsøkes i en lengre periode før man legger seg under kniven.

Relevante artikler

De gode effektene av hode- og ansiktsmassasje

De gode effektene av hode- og ansiktsmassasje

Tekst: Isabelle NygårdsDagens hektiske livsstil, med overflod av informasjon via internett, sosiale medier og andre kanaler, kan bidra til at nervesystemet vårt blir overbelastet, noe som ofte bidrar til stress og tretthet som følge. Hode- og ansiktsmassasje er ikke...

les mer
Når det er skøyteglatt i gatene…

Når det er skøyteglatt i gatene…

Her er tipsene som redder deg på glattisen! SØRG FOR GODE SKOMange tror at sko med dype mønstre gir best feste på isen, noe som ikke nødvendigvis er tilfellet. Gummisåle er det beste på glatt føre, gjerne en seig en. Det vil gi deg godt grep på glatt føre. Brodder er...

les mer
Tre tips for en sunnere jul

Tre tips for en sunnere jul

Tekst: Isabelle Nygårds Det er jul, og det er tiden for sosiale tilstelninger og tradisjoner. I løpet av høsten har du kanskje bygget deg opp gode rutiner med jevnlig aktivitet og mosjon, og du er litt spent på hvordan du skal klare å opprettholde dette i jula. Her er...

les mer