Nålebehandling

Visste du at man kan bruke akupunkturnåler direkte i øm muskulatur for å minske spenninger og øke blodsirkulasjonen? Dette er noe man kaller intra-muskulær nålebehandling (IMS) og kan fungere utmerket som supplering til annen type behandling, eller i kombinasjon med øvelser.

Hvis beina dine stivner fort etter en løpetur, eller du opplever kramper (restless-legs syndrome) om kvelden, kan du ha god effekt av denne type behandling. Du merker vanligvis effekt etter kun 2-3 behandlinger. IMS er en godt utprøvd og trygg behandlingsmetode, og brukes også mye for de typiske «kontorplagene» som smerter i underarm eller skuldre.

Er det akupunktur?

Nei, denne typen behandling er ikke akupunktur. Akupunktur går ut fra andre prinsipper som har opphav i kinesisk medisin. Intra-muskulær behandling er rettet mot muskulatur eller sener, og man tror også det kan påvirke bindevevet (fascia). Disse små stikkene i muskelvevet gir ørsmå mikrotraumer som stimulerer tilheling. De cellene i kroppen vår som utfører tilheling kommer til områder ved hjelp av blodtilførsel. Er vevet stramt og stivt, påvirker dette blodgjennomstrømmingen, og effekten av nålebehandling her gir ofte betydelig lettelse. Myofascial pain syndrome, myalgier, triggerpunkter er alle ord som blir brukt for å beskrive lokale ømme punkter i muskulaturen vår. Massasje og dypvevs behandling kan lindre, men av og til vil man rett og slett ikke nå inn til de mer underliggende områdene, og her kan nåler hjelpe.

Akupunkturnålene som brukes er typisk 0,25 mm tykke, og vanligvis merker man ikke at de stikkes inn i muskulaturen. Opplevelsen kan beskrives som et type press innad i muskulaturen som etter får sekunder dempes.