Spenningshodepine

Hva er spenningshodepine?

Spenningshodepine er den vanligste formen for hodepine, og utgjør mer enn 75% av alle hodepinetilfeller det oppsøkes hjelp for. Smerten kan sitte ulike steder i hodet, men beskrives ofte som et stramt bånd rundt hodet eller over pannen. Smerte kan også oppleves i tinningen, bakhodet eller bak øynene. Mange opplever at smerten starter i nakken og brer seg oppover og fremover i hodet. Hodepinen er av trykkende eller pressende karakter, ikke pulserende. Den er sjelden til stede fra morgningen, men melder seg og øker i styrke utover dagen. Noen kan oppleve kvalme, men oppkast er ikke vanlig ved spenningshodepine. Noen kan ha lyd- eller lysskyhet, men det er langt sjeldnere enn ved migrene. Svimmelhet er ikke uvanlig. Hodepinen vil vanligvis ikke forverres ved fysisk aktivitet.

Hva forårsaker spenningshodepine?

Stress er en vanlig utløsende faktor for spenningshodepine. Søvnmangel og anspenthet i nakke, skuldre og halsmuskulatur er også ofte funn hos pasienter med spenningshodepine.

Diagnostisering

Diagnosen baserer seg først og fremst på sykehistorien og beskrivelsen av symptomene. Ved en undersøkelse av bevegelighet og funksjon i nakken vil det avdekkes om smerten evnt kan ha opphav fra selve nakkevirvlene. Typiske funn ved spenningshodepine kan være øm muskulatur og ømme muskelfester i nakken, men ikke alle har det. Hos mange fører et lett press over muskelfestene i nakken til at smertene strømmer fremover i pannen.

Det er viktig å fastslå og avklare at det ikke er en alvorlig sykdom som er årsak til smertene. Målet videre er å forebygge og lindre smertene. Muskulær behandling kan i mange tilfeller ha svært god effekt på denne type hodepine. Ofte er det anspent og stram muskulatur i nakke, skuldre og hals som er årsaken, men dette kan også være en konsekvens av hodepinen. Det er derfor viktig å forstå hva som trigger hodepinen og jobbe med evnt endringer som må til i hverdagen. Riktig ergonomi på jobb, rett teknikk på trening, samt stresshåndtering er ting det er viktig å ta tak i.

Hva er behandlingen?

Du kan selv lære deg ulike avspennings- og pusteteknikker, sørge for å holde deg i fysisk aktivitet og passe på at du får nok søvn. Søvnmangel er ofte en av hovedårsakene til spenningshodepine. Du bør også unngå overforbruk av smertestillende medikamenter, da dette i seg selv kan gi hodepine i form av medikamentutløst hodepine.

I noen tilfeller vil et samarbeid mellom kiropraktor og fysioterapeut være nødvendig for å oppnå smertelette og bedring. En kombinasjon av muskulær behandling, øvelser og kiropraktiske teknikker er ofte en suksess.

Prognose

Hodepinen kan opptre periodevis eller kronisk med daglige smerter over en lengre periode. Mange vil ha god nytte av informasjon om tilstanden. Det er viktig å vite at hodepine er en normal følge av stress og andre psykiske belastninger, og at du ofte kan gjøre mye selv for å redusere og forebygge hodepinen. Fokuser på mestring av situasjonen, og forsøk å unngå at hodepinen styrer hverdagen. Hodepinen forverres stort sett ikke av fysisk aktivitet. Tvert imot kan dette være det beste midlet mot smertene, forsøk derfor å holde deg i regelmessig aktivitet.

Alle våre terapeuter kan hjelpe deg med spenningshodepine. Terapeuten finner frem til den behandlingen og de øvelsene som er best for deg og din situasjon. Våre terapeuter samarbeider tett for at du skal få best mulig behandling.

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Book en konsultansjon hos oss i dag