Skulderbursitt

Hva er skulderbursitt?

Skulderbursitt, subdeltoid bursitt eller slimposebetennelse skulder, er en overbelastning/irritasjon av slimposen som sitter på yttersiden av skulder helt opp mot skuldertaket. Slimposen/bursaen hovner opp og blir smertefull som følge av økt friksjon, kompresjon eller overbelastning over tid og det oppstår en betennelse i bursaen – altså en bursitt.

Hva er symptomene på skulderbursitt?

Det oppstår ømhet eller smerter helt øverst på skulderen og det er vondt å ligge på den vonde siden. Smertene går også nedover overarmen, spesielt når man ligger på den eller løfter armen ut fra kroppen. For mange er det smertefullt å ta øverst på skulderen. Ved store smerter kan det være varme, rødme og hevelse i området.

Hvorfor oppstår skulderbursitt?

Slimposen ligger under flere skuldersener inne i skulderen, og ved bevegelse av armen oppstår det friksjon. Slimposen kommer rett og slett i klem som følge av overdreven belastning med løfting, bæring, trening eller oppussing, gjerne bevegelser over skulderhøyde. En slimposebetennelse kommer primært som følge av “litt for mye, litt for brått”, gjerne bevegelser du ikke pleier å gjøre. Det kan også oppstå en traumatisk bursitt ved direkte traume mot skulder eller fall rett på skulder. Skuldrenes posisjon har påvirkning på plassforholdene i skulderleddet, og personer med mer fremoverroterte skuldre kan være mer disponert for denne problemstillingen. Skuldrenes posisjon vil gi mindre plass til strukturene i skulderen, plassen blir mindre, friksjonen øker enda mer og slimposebetennelsen kan oppstå.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ut fra dine symptomer, skadehistorikk og funn fra klinisk undersøkelse. Våre behandlere supplerer ofte den kliniske undersøkelsen med ultralyddiagnostikk for å verifisere diagnosen.

Hva kan du selv gjøre?

Dersom du har fått en akutt skulderbursitt etter uvante bevegelser, feks oppussing , flytting eller overdreven trening kan det være nyttig å forsøke en betennelsesdempende kur i 5-7 dager, samt avstå fra de bevegelsen som trigger smerten. Det er aldri å anbefale full passivisering, men lett bevegelse innenfor smertegrense er nyttig. Dersom du har hatt problemstillingen over lengre tid vil en betennelsesdempende kur ha liten effekt, den er mest effektiv i en akuttfase. Det er lurt å få få undersøkt skulderen tilstrekkelig hos en av våre terapeuter for nyttige råd om diagnose, behandling og treningstiltak.

Behandling:

Skulderbursitt kan behandles på flere måter. Ut ifra undersøkelse og omfang av smerter, bestemmer du og din terapeut et behandlingsforløp

– Øvelser og trening:

Mange har god nytte av råd og tilpasninger med tanke på trening og øvelser. Ofte er det nyttig med korreksjon på teknikk, samt endret øvelsesutvalg for å kunne trene uten smerte. Er du stiv i brystrygg( området mellom skulderbladene) eller har en mer fremoverrotert posisjon på skuldrene, vil det være nyttig med øvelser for å bedre bevegeligheten og styrken i området. På denne måten kan du skape bedre bevegelsesmønster for armer og skuldre og friksjonen mot slimposen vil avta. En periode er det nyttig å unngå øvelser over skulderhøyde. Trekkøvelser er å anbefale fremfor pressøvelser i en periode. Tett oppfølging på øvelser fra din terapeut gir deg den tryggheten du trenger i treningen, slik at du også kan igangsette egentrening.

– Trykkbølge(rESWT) kan benyttes i noen tilfeller.

–Bløtvevsbehandling
i omkringliggende vev kan være viktig for å løsne om i stramt vev. Er vevet for stramt og dermed smertefullt kan det være vanskelig å komme i gang med tilpasset trening, og mange opplever god nytte av en oppstart med muskulær behandling før igangsetting med øvelser.

 

– Nålebehandling(ims) an benyttes i kombinasjon med muskulær behandling, og flere opplever god nytte av denne kombinasjonen.

– Dry needling (ultralydveiledet nålebehandling) kan være ett alternativ istedenfor trykkbølge. Dette utføres i senene ved siden av slimposen for å skape bedre arbeidsforhold for sene og slimpose. Dette kan brukes om trykkbølge er for vondt, eller om behandler mener at det kun er små områder som har behov for denne type behandling.

– Dry needling
(ultralydveiledet nålebehandling) kan være ett alternativ istedenfor trykkbølge. Dette utføres i senene ved siden av slimposen for å skape bedre arbeidsforhold for sene og slimpose. Dette kan brukes om trykkbølge er for vondt, eller om behandler mener at det kun er små områder som har behov for denne type behandling.

– Kortisoninjeksjon i slimposen kan forsøkes dersom andre konservative behandlingstiltak ikke leder frem, og man har kraftig smerte, eller behov for en rask bedring. Våre terapeuter har et tett samarbeid med Apexklinikken, og henviser gjerne pasienter dit dersom det er behov for en injeksjonsbehandling utført ultralydveiledet. Vi sender alltid en skriftlig rapport til behandler og du vil følges opp videre hos opp etter endt behandling med injeksjon. Fastlegen din kan også sette injeksjoner, men vår anbefaling er at den utføres ved bruk av ultralyd for presist og korrekt innstikk og plassering av kortison. Sjekk med din fastlege om de benytter ultralyd.

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Book en konsultansjon hos oss i dag