Trochanter bursitt

Hva er trochanter bursitt?

Trochanter bursitt eller slimposebetennelse i hoften som mange også kaller det, sitter på yttersiden av øvre del av låret/yttersiden av hoften. Slimposen som ligger på ytterkanten av hoften hovner opp og blir smertefull og du får en bursitt/slimposebetennelse. Smerten omtales også som trochanter major smertesyndrom/laterale hoftesmerter, dette da det ofte er flere strukturerenn enn bare slimposen som er smerteførende.

Hva er symptomene på trochanter bursitt?

Det oppstår ømhet eller smerter lateralt på hoften og det er vondt å ligge på den vonde siden. Smertene går også gjerne nedover låret på yttersiden, og mange beskriver smerte nedover ytterside lår etter aktivitet og gange. For mange er det smertefullt å ta på knokkelfestet øverst på låret. Ved sterk inflammasjon er det også gjerne varme og rødme i området og muligens også hevelse.

Hvorfor oppstår trochanter bursitt?

Trochanter bursitt oppstår ofte grunnet økt friksjon fra de omkringliggende senene på knokkelfestet. Selve knokkelområdet forandrer seg også ofte med årene og endrer vilkårene for senene og slimposen i området. Vi ser ofte nedsatt styrke i hofte- og setemuskulaturen hos pasienter med trochanter bursitt. Nedsatt kraft i denne muskulaturen gir en mindre stabil hofte i gange og løping, og det oppstår gjerne en noe mer “vaggende gange” som følge av dette. Nedsatt muskulær stabilitet gjør at det blir mer drag og friksjon i området over trochanter, og betennelsen har lett for å oppstå. Trochanter bursitt oppstår oftest hos kvinner over 50 år, men kan også forekomme hos yngre pasienter, gjerne de som løper mye i kupert terreng, og som mangler god kraft i den viktige gluteus medius muskulaturen, hoftestabilisatoren.

Det er sjeldent at det kun er slimposen som er grunnen til de laterale hoftesmertene, vi ser også gjerne slitasjeforandringer i senefestene og påleiringer på knokkelen, dette fører ofte til en trochanter tendinopati, altså en senebetennelse/sensitivisering av senefestene på trochanter. De to diagnosene henger svært ofte sammen, men trochanter bursitt kan også forekomme alene. Som en sekkebetegnelse omtaler man ofte denne smerten som trochanter major smertesyndrom/laterale hoftesmerter.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ut fra en grundig anamnese, klinisk undersøkelse og ultralyddiagnostikk.

Differensialdiagnoser er artrose i hoften og refererte smerter til rygg.

Hva kan du selv gjøre?

Dersom du opplever smerter i hoften er det lurt å oppsøke hjelp for undersøkelse og råd om behandling og opptrening. Jo lengre du går med smerten, jo lengre tid tar det før den avtar, så oppsøk behandling tidlig, ofte er det ikke så mye som skal til for å redusere plagene.

Sørg for at du bruker gode sko når du går turer eller løper. Spesielt viktig er valg av sko på ferier og storbyturer, da mange går mye, men tenker mer på fashion enn komfort ved valg av fottøy 🙂

Holde deg i aktivitet, men forsøk å unngå det som gir deg smerter. Gange i ulent terreng er langt bedre enn gange på asfalt, så forsøk å varier underlaget. Kanskje sykkel er bedre for deg i en periode enn gang og løping?

Tøyninger av setet og ytterside lår har for mange god effekt, det samme gjelder bruk av foamroll, om du har dette hjemme.

Sov gjerne med en pute eller ekstra dyne mellom bena, dette er det mange som opplever smertelette fra fordi det gir mindre drag strukturene i den vonde hoften når den har en mer vannrettposisjon.

Behandling av trochanter bursitt:

Det er flere måter å behandle denne problematikken på, etter en grundig undersøkelse, gjerne med ultralyd vil du og din behandler bestemme hva som er best for deg. Ofte er det gjerne en kombinasjon av flere behandlingstiltak som leder frem til smertelette.

Noen vil ha nytte av en betennelsesdempende kur innledningsvis om smerten er akutt, men dette vurderer du med din lege eller behandler.

– Styrketrening: De aller fleste med denne problemstillingen har behov for å få styrket hofte- og setemuskulaturen med spesifikke øvelser for å oppnå en bedre stabilitet i hoften. Du får et treningsopplegg av din behandler som du skal gjennomføre flere ganger ukentlig.

– Trykkbølge(rESWT): Noen har god effekt av trykkbølgebehandling, men denne behandlingen må alltid skje i kombinasjon med øvelsesopplegg.

– Muskulær behandling: Vi ser at mange med denne probelmstillingen har stram og anspent muskulatur i hofte/sete/lår. Disse har god nytte av muskulær behandling for økt blodsirkulasjon, smertereduksjon og for å redusere spenninger i muskulaturen. For mange er dette nødvendig for å komme i gang med treningen.

– Nålebehandling(IMS): For noen vil det ha svært god effekt å supplere den muskulære behandlingen med triggerpunktbehandling med nåler i omkringliggende muskulatur i setet og lår.

– Dry needling (ultralydveiledet nålebehandling) kan være ett alternativ til trykkbølgebehandling. Dette gjøres i senen ved siden av slimposen for at senen skal fungere bedre, og skape bedre arbeidsvilkår for slimposen. Dette kan brukes om trykkbølge er for vondt, eller om behandler mener at det kun er små områder som har behov for denne type behandling.

– Innleggssåler er viktig å vurdere til deg med denne diagnosen. Om du har en fot som trekker hele benet inn vil dette gi økt trykk på yttersiden av hoften, og dermed kan en såle være til god hjelp samtidig som den forebygger for tilbakefall. 

Book en time med en av våre fysioterapeuter for undersøkelse og igangsetting med behandling av dine hoftesmerter.

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Book en konsultansjon hos oss i dag