Akutte ryggsmerter
Den ekstremt akutte og vonde ryggen som oppstod nesten ut av det blå. Ved bevegelse kan det for noen kjennes ut som et lyn i ryggen, samtidig som at beina kollapser under deg. Hva har skjedd? Hva er dette og hva kan jeg gjøre?
Hva er akutte ryggsmerter?
Vond rygg er fortsatt den enkeltlidelsen i helsevesenet som plager flest og koster mest. Det er med andre ord veldig vanlig. Om lag 80 % av befolkningen har ryggplager en eller flere ganger i løpet av livet, og rundt 50 % har hatt slike plager i løpet av de siste 12 månedene. Ved varighet under tre måneder, betegnes smertene som akutte.
Ryggsmerter deles ofte inn i kategoriene uspesifikke korsryggsmerter og korsryggsmerter med nerverotaffeksjon/isjas grunnet prolaps eller spinal stenose.
Ved de fleste tilfellene av akutte ryggsmerter er smerteintensiteten verre enn den faktiske «skaden». På fagspråket kalles dette en fasettlåsning, i det daglige brukes som oftest ordene kink, låsning og hekseskudd.
Hendelser som et løft, langvarige statiske posisjoner og annet kan føre til smerter i fasettleddet (fasettleddene er ledd i ryggen som forbinder en ryggvirvel med en annen ryggvirvel), nedsatt bevegelse og kraftige spasmer i omkringliggende muskulatur. Når fasettleddene er rammet, forårsaker de typisk smerte ikke bare der fasettleddet er, men smerten kan også stråle til sete og ben.
Hva er symptomene på akutte ryggsmerter?
- De vanligste symptomene er intense smerter ved bevegelse, ofte i en spesifikk retning.
- Som oftest øker smertene og stivheten ved langvarig sitting.
- Det er som regel vanskelig å komme seg ut av sengen om morgenen og å ta på seg sokker.
- Det er vondt å reise seg fra en stol eller sitte lenge i en bil. Det er ofte vanskelig å komme seg ut av bilen.
- Smerter som stråler ned i rompa eller låret er vanlig. Kan stråle så langt som ned i leggen.
- Bevegelse, som rolige korte turer gjør at det føles litt bedre.
Hva kan jeg gjøre?
- Ved akutte ryggsmerter, uavhengig om det er grunnet prolaps eller fasettleddet, er bevegelse viktig.
- Gå rolige turer som ikke varer mer enn 20 minutter flere ganger om dagen. Gå heller flere korte turer enn en lang.
- Om du jobber på et kontor, bruk en heve-senk pult. Men, husk at variasjon er nøkkelen. Det er også vondt å stå hele dagen.
- Legg deg ned for å la ryggen hvile litt i løpet av dagen. Gjør gjerne dette flere ganger hver dag. Fem minutter nå og da gjør en stor forskjell.
- Finn posisjoner som letter. Blir du bedre av å ligge på gulvet med føttene på en stol eller noe annet høyt? Hjelper det å krumme og svaie ryggen mens du står på alle fire?
- Husk å være positiv! Selv om det er veldig vondt der og da, går heldigvis dette som regel fort over.
Hva er behandlingen?
Behandlingen hos oss er rettet mot å redusere trykket i de involverte leddene og bearbeide muskelspasmer i nærliggende muskulatur. Dette kan en kiropraktor hjelpe deg med. Behandlingen hjelper til med å øke bevegeligheten slik at smerten reduseres. Jo mer bevegelse etter behandling, jo mindre smerter. Behandlingen ved akutte smerter er som regel forsiktig og involverer forsiktig strekk av vevet rundt et ledd. Til de som er redde for «knekk» kan andre teknikker benyttes. Det viktigste er å bedre bevegelsen i leddet uavhengig av teknikk. For å behandle den spastiske muskulaturen, brukes manuelle teknikker som triggerpunktbehandling, nåler i muskulaturen, massasje og andre bindevevsteknikker.
Ofte kan årsaken til akutt rygg være sammensatt. Flere forteller at de har kjent det i noen uker før det smalt. «Jeg skulle bare…». Flere kan ha hatt en mild låsning i ryggen over tid eller hatt svak kjernemuskulatur, og så var det den siste bevegelsen som gjorde at ryggen låste seg.
Om du bestiller en time til en fysioterapeut hos oss, kan de evaluere og tilrettelegge trening etter behov.
Vi er klare for å hjelpe deg med å ha en smertefri og aktiv hverdag! Ta kontakt med oss her for hjelp med akutte ryggsmerter!