Schlatters Syndrom

Hva er Schlatters syndrom?

Schlatters syndrom er en betennelse i brusk, ben og sene der patellarsenen (lårmuskelsenen) fester seg på skinnebenet rett på nedsiden av kneet. Diagnosen oppstår primært hos idrettsaktiv ungdom i vekstfase, i alderen 11-16 år. Tilstanden er helt ufarlig, men kan være til stort hinder for trening og aktivitet. Gutter er primært rammet 3 ganger hyppigere enn jenter. Ballsport, mye løping på hardt underlag og ensidig trening som belaster bena mye er risikofaktorer for denne tilstanden.

Hvorfor oppstår Schlatters?

Mye trening, repeterende aktivitet på hardt underlag og rask vekstøkning kan være årsaker til at Schlatters syndrom oppstår. Mye aktivitet i tidlig vekstfase skaper et gjentagende drag på senefestet på skinnebenet, og det oppstår en irritasjon/betennelse. Gjentagende rykk og drag i senen skaper en kalkpåleiring, og det kan ofte kjennes en kul rett under kneet. Denne er ofte øm og smertefull ved berøring, og smerten øker ved belastning og trening. Tilstanden er helt ufarlig, og de aller fleste opplever at smerten avtar når de stopper å vokse.

Hva er symptomene på Schlatters?

Smerte i et eller begge knær, rett i underkant av kneleddet er det vanligste symptomet på Schlatters. Smerten forverres under og etter aktivitet og trening. Det er ofte trykkømt på øvre del av leggbeinet, rett under kneet. Kulen som kan oppstå er ofte øm og vond. Smerten kan forsterkes ved skudd på ball, hopp, retningsforandring, trappegange (spesielt nedover) eller bråstopp underveis i løping. Vridninger kan gjøre smerten mer intens og irritere område. Noen kan også oppleve smerter når de sitter på knærne.

Hva kan du gjøre selv?

Belastningsstyring er det viktigste tiltaket ved Schlatters syndrom. Her er det viktig at foreldre og trenere er med på å avgrense og tilrettelegge for tilpasset og alternativ trening. Det er ofte de ivrigste barna, gjerne også de beste og mest treningsvillige som opplever denne skaden. Disse trenger klare retningslinjer og begrensninger for at ikke dette skal bli en langvarig problemstilling. Variasjon i idrett, underlag, valg av sko, samt antall økter og kamper pr uke kan være med på å bidra til redusert smerte. Det er ikke alltid nødvendig å kutte all aktivitet/trening, det må heller tilpasses.

Tøyninger av forside lår kan være nyttig i en vekstfase, gjerne to ganger ila dagen. Her kan det også forsøkes med bruk av en foamroll. Noen har nytte av å bruke nedkjøling med ispose etter trening, mens andre har nytte av ulike teipeteknikker av kneet. En knestøtte kan virke avlastende, det samme kan oppvarming i feks joggesko før bytte til hallsko, fotballsko eller piggsko.

Dersom du plages med denne type smerte, eller du har barn med smertefulle knær, vil det være lurt å kontakte en fagperson med kompetanse på området for undersøkelse, råd og behandlingsplan.

Hva er behandlingen?

De aller fleste vil bli bedre dersom de tilrettelegger aktivitet og trening. Muskulær behandling hos en av våre terapeuter kan bidra til å redusere spenning/stivhet i lårmuskulaturen. Dette vil kunne gi mindre drag på lårsenen der den fester på leggbeinet. Det vil også være nyttig å se på teknikk ift øvelser som innbærer knestyring ( knebøy, utfall, oppsteg, hink, hopp), sats og landing, samt få råd om alternativ trening og spesifikk styrketrening.

Book time dersom du mistenker at du eller barnet ditt har Schlatters syndrom. Både fysioterapeut, osteopat og muskelterapeuten vil kunne diagnostisere og behandle denne problemstillingen.

Relevante artikler

Tips og triks: Trening etter fødsel

Tips og triks: Trening etter fødsel

Tekst: Isabelle Nygårds Det er mange kvinner som avstår fra å trene under og etter svangerskapet på grunn av frykt for å gjøre noe som potensielt kan være skadelig. Under gir vår fysioterapeut og personlige trener Isabelle deg noen tips som gjør det lettere å komme i...

les mer
Trening under og etter svangerskap: Fordeler

Trening under og etter svangerskap: Fordeler

Tekst: Isabelle NygårdsDet er mange kvinner som avstår fra å trene under og etter svangerskapet på grunn av frykt for å gjøre noe som potensielt kan være skadelig. Men det er faktisk mange fordeler med å være fysisk aktiv under og etter graviditet. En fysioterapeut...

les mer
Styrketrening: Medisinen som bremser aldring

Styrketrening: Medisinen som bremser aldring

Tekst: Isabelle Nygårds Helsedirektoratet skrev nylig at «1 av 3 eldre over 65 år faller hvert år. Fallulykker er den vanligste årsaken til at eldre skader seg». Når du blir eldre vil du miste muskelmasse og dermed bli svakere. Aldring er et uunngåelig faktum, men det...

les mer