Fremre korsbåndskade (ACL ruptur)

Hva er en fremre korsbåndskade/ ACL ruptur?

En korsbåndskade/ ACL ruptur er en svært alvorlig kneskade som hovedsaklig oppstår i idrett/aktivitet med høy fart og en plutselige, ukontrollert vridning av kneet. Det fremre korsbåndet sitter midt i kneleddet, i kryss med det bakre korsbåndet (LCL). Hovedoppgaven er å stabilisere kneet, og forhindre at lårbeinet forskyver seg ift leggbeinet. Det fungerer litt som et bilbelte som skal forhindre plutselig, uønsket bevegelse. Korsbåndet er primært slakt, men strammes opp når det blir et rykning eller bråstopp i kneet. På samme måte som når bilbeltet strammes opp i en bråstopp med bilen. Av og til blir bråstoppen i kneet for stor og da ryker korsbåndet. Ved en ACL skade opplever mange en følelse av at kneet “går ut av ledd”, og det er ikke uvanlig at det høres et lyd fra kneet, med påfølgende sterk smerte, når korsbåndet ryker. Kneleddet får mindre stabilitet uten korsbåndet og mange opplever at kneet “svikter” i tiden etter en skade.

Hvordan oppstår en fremre korsbåndskade/ ACL ruptur?

Korsbåndskader oppstår primært i idretter som håndball, fotball, basketball og alpint. Skaden oppstår som følge av en rask vending, vridning, et fall i stor fart, feilstilling i landing etter et hopp eller som følge av nærkontakt med annen spiller. Skaden oppstår ofte når leggbeinet roteres inn og lårbeinet og kroppen går i motsatt retning. Høy fart i kombinasjon med fall, feks i alpint, snowboard, skihopp eller friskikjøring resulterer ofte i en kneskade med et røket korsbånd.

Hva er de vanligste symptomene på fremre korsbåndskade/ ACL ruptur?

Akutt og intens smerte i skadeøyeblikket er ofte et kjennetegn på en korsbåndskade. Det blir ofte hevelse i kneleddet og umiddelbar stivhet pga hevelsen. Det er vanskelig å strekke kneet helt ut og bøye det helt inn. Det er sterk smerte innledningsvis og i de påfølgende dagene, deretter avtar ofte smerten. Det er vanligvis mer smerte dersom du kun forstrekker korsbåndet eller andre båndstrukturer i kneet, enn om du ryker det helt. I tiden etter skaden kan det være vondt å belaste benet/kneet, og du kan oppleve en “svikt” følelse i kneet fordi du ikke lengre har korsbåndet til å stabilisere kneleddet. Mange uttaler at de ikke stoler på kneet sitt, pga denne “sviktfølelsen”.

Hva kan du gjøre selv?

Dersom du har hatt et større traume mot kneet, enten på idrettsbanen, i alpinbakken eller under annen aktivitet, er det nødvendig med undersøkelse hos fagpersoner med kompetanse på denne type skader. Det er viktig å få stilt en rask diagnose, få tatt et MR av kneet for kartlegging av skadeomfang, og komme i gang med tilpasset opptrening. Går du med en udiagnostisert korsbåndskade over lengre tid kan dette gi skade på andre strukturer i kneet som menisk, sidebånd og brusk pga feilbelastning, eventuelle glippepisoder og nedsatt muskelstyrke rundt kneet som følge av ACL skaden.

Hva er behandlingen av fremre korsbåndskade/ ACL ruptur?

Veiledet trening med fysioterapeut og egentrening er helt avgjørende etter en korsbåndskade. Behovet for kirurgi avhenger av kneets tilstand, eventuelle “glippepisoder”, hvordan opptreningsperioden går, og hva du skal tilbake til med tanke på både idrett og hverdagen. Dersom du er en aktiv håndballspiller, fotballspiller eller alpinist er sjansen stor for at korsbåndet ditt burde rekonstrueres med kirurgi. Er du en vanlig mosjonist som kjører litt alpint i feriene, men ellers løper og trener litt styrke, kan det helt fint tenkes at du klarer deg livet ut uten korsbånd.

Dersom du ikke opereres umiddelbart (skjer primært kun med profesjonelle idrettsutøvere) skal alle, uansett om du skal opereres eller ikke, ha en intensiv rehabiliteringsperiode på 3-4 måneder med styrke og stabilitetstrening før det gjøres tester for styrke og stabilitet. Summen av rehabtreningen, testene og antall “glippeepisoder” er med på å avgjøre om du trenger en operasjon eller ikke.

Hvis en operasjon er indikert er det vanlig med en 9-12 måneders opptreningsperiode før retur til idrett. Dersom du ikke skal opereres er det fortsatt et langt opptreningsforløp foran deg før det er forsvarlig å returnere til alpint, tennis, squash og annen hverdagsaktivitet som utsetter kneet for vridninger. Du vil også være avhengig av å vedlikeholde både et operert og ikke operert korsbåndskadet kne med styrke og stabilitetstrening i årene fremover. Dette for å sikre et godt og funksjonelt kne. Denne treningen vil også kunne forhindre utviklingen av artrose.

Vår fysioterapeut Anette har lang erfaring med opptrening av korsbåndskader, kontakt henne for undersøkelse og veiledet opptrening. Book time her.

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Book en konsultansjon hos oss i dag