IBS – irritabel tarmsyndrom

Føler du deg ofte oppblåst? Får du magesmerter eller luft i magen etter måltider? Kvier du deg for å gå ut og spise? Dette er typiske symptomer som kan skyldes irritabel tarmsyndrom.

Hva er IBS og hvorfor oppstår det?

IBS eller irritabel tarmsyndrom er en funksjonell tarmlidelse som gir symptomer hos pasienter selv om prøver og tester ikke viser tegn til sykdom. Irritabel tarmsyndrom er en vanlig tilstand som anslås å ramme 10-20% av befolkningen. Dette er en tilstand det er vanskelig å diagnostisere og å si hva årsaken er.

Hva er vanlige symptomer på IBS?

Vanlige symptomer er ofte oppblåsthet, diaré, magesmerter og/eller forstoppelse. Noen faktorer som spiller inn er genetikk, kosthold og stress.

Hva kan du gjøre selv om du har IBS?

Stressmestring, livsstilsendring og riktig kosthold er ofte behandlingstiltakene som anbefales. En kostholdsdagbok kan kartlegge hvilke matvarer man reagerer på. Hvis symptomene ikke reduseres etter livsstilsendring og generelle kostholdsråd ikke fører frem, kan lavFODMAP-dietten være et alternativ.

Hva er egentlig FODMAP?

FODMAP er forkortelsen for Fermenterbare, Oligo- Di og Monosakarider og Sukkeralkoholer. Gruppen inneholder fruktose, laktose, fruktaner, galaktaner og sukkeralkoholer hvor samtlige har tre vanlige egenskaper:

  • De absorberes dårlig eller ikke i det hele tatt i tynntarmen. FODMAP-karbohydrater som ikke absorberes i tynntarmen, fortsetter langs fordøyelseskanalen til tykktarmen. I tykktarmen gjennomgår de en gjæringsprosess, og innholdet brytes ned av bakterier og danner i mange tilfeller gass.
  • De kan forårsake løs mage. Dette skjer når små molekyler som fruktose og laktose er tilstede i tykktarmen og vann trekkes inn i tarmen. På denne måten dannes løs avføring.
  • Rask gjæring av bakterier: FODMAP anses å ha en betydelig raskere gjæring i tykktarmen sammenlignet med andre kostfiber.

Her ser du eksempler på matvarer som er høye på FODMAP:

Matvarer som er lave på FODMAP

Det finnes en rekke sunne og næringsrike matvarer som inngår i lav FODMAP diett. Her ser du hvilke:

Kjøtt, fisk og egg

Olje

De fleste urter og krydder

Mandler, cashewnøtter, peanøtter, macadamianøtter, pinjekjerner, sesamfrø

Banan, blåbær, grapefrukt, druer, kiwi, sitron, lime, mandarin, melon (unntatt vannmelon), appelsin, pasjonsfrukt, bringebær, jordbær

Lønnesirup

Laktosefrie meieriprodukter og lagrede oster som brie og camembert

Paprika, gulrot, selleri, agurk, salat, oliven, persille, potet, reddik, spinat, søtpotet, tomat

Havre, ris og quinoa

Kaffe og te

Hva er behandlingen for IBS?

Osteopatisk undersøkelse og behandling av blant annet mageregionen er sammen med tidligere nevnte punkter en viktig del av behandlingen. Den osteopatiske undersøkelsen vil kartlegge relevante områder i kroppen som kan bidra til å skape og/eller opprettholde problematikken pasienten opplever. Ved å kartlegge disse områdene og behandle de funnene som er til stede hos hver enkelt person, kan dette bidra til symptomlette.

Våre osteopater Emilie Grube Gjelseth og Christian Thorbjørnsen kan både undersøke og behandle deg, dersom du mistenker at du lider av IBS. Book time med våre terapeuter i dag!

Relevante artikler

Unngå belastningsskader!

Unngå belastningsskader!

I min forrige artikkel ga jeg deg enkle tips og triks for hvordan du lykkes i treningsoppstarten etter ferien, og hvordan du skal holde på de gode vanene utover høsten! Like viktig som treningsmotivasjon, rutiner og kontinuitet, er viktigheten av å unngå...

les mer
Senk ambisjonsnivået og kom i gang med treningen!

Senk ambisjonsnivået og kom i gang med treningen!

Det er ikke så mye som skal til for oppnå helsegevinst. Husk at litt er bedre enn ingen ting! Du titter på treningstøyet, skoene står klare, men du kommer ikke i gang nå heller. Kjenner du deg igjen? Begynn gjerne med å stille deg selv disse spørsmålene: Vil du ha...

les mer
Slik holder du deg aktiv i jula!

Slik holder du deg aktiv i jula!

Det er jul, og det er tiden for sosiale tilstelninger og tradisjoner. God mat og hygge står på menyen, og det skal bli deilig å roe litt ned og nyte tiden inne med god samvittighet. I løpet av høsten har du kanskje bygget deg opp gode rutiner med jevnlig aktivitet og...

les mer