fbpx

GERD

Hva er GERD og hvorfor oppstår det?

GERD, som er en forkortelse for gastroesophageal reflux disease, er en tilstand der det skjer en tilbakestrømning av mageinnhold fra magesekken opp i spiserøret. Tilstanden påvirker ringmuskelen mellom spiserøret og magesekken. Gjennom normal fordøyelse vil denne ringmuskelen åpnes og tillate mat å komme ned i magesekken fra spiserøret, for så å lukke seg igjen. Dette forhindrer at maten returnerer til spiserøret. Hos de som har GERD vil denne ringmuskelen ikke virke normalt, hvor den enten er for svak eller at den slapper av når den ikke skal det. Dette kan skyldes flere ting, som for eksempel hiatushernie, som er når den øvre delen av magesekken flytter seg opp mot brystet gjennom en liten åpning i mellomgulvet. 

Gastroesophageal reflux disease anatomy illustration

Hva er vanlige symptomer på GERD?

De vanligste symptomene på GERD er sure oppstøt og smerter i brystet. Symptomene blir ofte forverret etter inntak av måltider, da spesielt store måltider. Å ligge på ryggen kan også trigge symptomene. 

Hva kan du gjøre selv om du har GERD?

Det kan være lurt å redusere inntak av matvarer som kaffe, sjokolade og sterk mat da dette kan øke symptomene. Økt fokus på å få pusten helt ned i magen vil også kunne være med på å lette symptomene. For å lindre smertene kan syrenøytralisende midler fungere. Prøv å unngå fettrike måltider, og spis heller flere og mindre måltider i løpet av dagen.

Hva er behandlingen for GERD?

En grundig osteopatisk undersøkelse vil kunne kartlegge hva som kan være årsaken til plagene man opplever. Ved å behandle funnene, sammen med økt fokus på mengde og hvilken type mat man inntar, vil dette kunne bidra til å redusere plagene.

Våre osteopater Emilie Grube Gjelseth og Birgitte Økland kan både undersøke og behandle deg, dersom du mistenker at du lider av GERD. Book time med våre terapeuter i dag!