Behandling

Vondt i tommel ved løft og grep? Kanskje du har«ammetommel»?

Ja, for «ammetommel» er faktisk det mer populære navnet på senebetennelsen som på latin kalles De Quervains. En smertefull tilstand i tommelen som gjør det vanskelig å både gripe, løfte, klemme og utføre bevegelser med tommelen. Nettopp tommelbevegelsen er jo svært viktig for oss mennesker, faktisk en av de få tingene som skiller oss fra apene. Menneskets suksess skyldes blant annet lengden og bevegeligheten i tommelfingeren vår. Vi har litt lengre tommelfinger og kortere pekefinger nettopp for å gi oss et mer presist grep. Tenk etter selv, hadde du klart alle dagens gjøremål uten tommelen din?

Hva er De Quervains?

De Quervains er en sene- eller seneskjedebetennelse i strekkesenene til tommelen. Seneskjeden er hinnen som omkranser alle sener, tenk deg den hvite plasten rundt en ledning. Ved denne tilstanden kan det være betennelse i senen eller seneskjeden, altså enten sitter problemet i ledningen eller plasten rundt. Betennelsen kommer sjelden akutt, men utvikler seg over uker og måneder med tiltagende smerte i håndleddsområdet på tommelsiden. Kjenner du etter selv kan du føle senen som går ut mot tommelen helt på yttersiden av håndleddet ditt, det er der problemet og smerten oppstår. Får du betennelse i dette området blir det gjerne hevelse og rødhet. Du er ømfintlig for både trykk mot området og belastning som involverer tommelen, det være seg både grep, klemming og løfting, så fremt som scrolling på mobilen.

Hvorfor tilnavnet «ammetommel»?

Tilstanden er hyppig observert hos mødre, derav navnet «ammetommel». Tilstanden ble tidligere tilskrevet den økende belastningen på grunn av løfting, bæring og amming hos den nybakte moren, men nyere forskning heller mer mot hvordan de hormonelle forandringene i kroppen påvirker senestrukturene. Hevelsen på sene eller seneskjeden gjør at det skapes friksjon på grunn av fortykkelsen, noe som igjen gjør at senen ikke lengre glir optimalt i sin trange passasje i håndleddet.

Det er flest kvinner som kommer til klinikken med denne plagen, men jeg ser også menn med vond tommel. Det blir alltid litt latter når jeg presenterer de for diagnosen «ammetommel».

Hva er symptomene?

De fleste forteller om smerte, ømhet og hevelse rett ovenfor håndleddet knyttet til tommelens grunnledd. Smerten er ofte verst når hånden knyttes, og ved grep og vridninger. Oppgaver som å løfte en vannkaraffel og skjenke i glasset er ofte umulig for disse pasientene. Smerten beskrives som både verkende og stikkende, med tidvis huggsmerte – en intens smerte som plutselig kommer i et grep, og da går ofte vannglasset i gulvet. Ved undersøkelse finner jeg ofte en fortykket og øm senestruktur, og ved tester som belaster de betente senene, utløses det smerte. Et nokså sikkert tegn på denne diagnosen er dersom smerte utløses ved testen der tommelen bøyes inn mot håndflaten, og jeg tøyer hånden mot lillefingersiden.

Gjentatte belastninger over tid som ved manuelt, repeterende arbeid som involverer håndledd og tommel øker sjansen for å utvikle denne senebetennelsen. Nybakte mødre med denne plagen er ofte frustrert fordi alle daglige gjøremål knyttet til den nye situasjonen blir vanskelige og smertefulle. Det være seg daglig stell, løfting, bæring, mating og amming. Endel forteller også om redsel for at de skal miste barnet når de huggende smertene inntreffer. I møtet med denne gruppen erfarer jeg at det er viktig med nøye forklaringer, gode råd og forsikring om at dette vil avta med tiden.

Er det noen hjelp å få?

Innledningsvis med disse pasientene anbefaler jeg ofte å forsøke en betennelsesdempende kur, avlastning av hånden og unngå bevegelser som trigger smerten. Dersom du er gravid eller ammende er ikke betennelsesdempende medisiner anbefalt, men da kan eventuelt smertestillende medisiner doseres i samråd med lege.

Endel har god nytte av å avlaste med en håndleddskinne eller tommelskinne, men det er viktig å vite at overdreven bruk av denne ofte kan gjør vondt verre. Dette fordi du ofte vil oppleve mer smerte i senen/tommelen når skinnen tas av og tommelen skal brukes igjen. En smertefull sene er nemlig avhengig av stimulering innenfor smertegrense for å bli bra igjen. Jeg viser alltid teiping av tommelens grunnledd, dette er ofte mindre passiviserende enn en skinne.

Dersom ikke noen av tiltakene over fører frem, kan det vurderes om det skal settes litt kortison i seneskjedekanalen for å roe betennelsestilstanden. Dette bør settes ultralydveiledet av kyndige fagpersoner slik at det ikke påvirker senene i negativ forstand. Ved rett diagnose vil behandling med kortison ha svært god effekt i mange tilfeller. Behandling med fokusert sjokkbølgebehandling kan også forsøkes sammen med tilpassede øvelser hos en fysioterapeut, osteopat eller kiropraktor.

For de nybakte mødrene vil plagene reduseres utover i barseltiden og de påfølgende månedene, ofte i tråd med at det hormonelle nivået i kroppen stabiliserer seg. Dette skjer gradvis, men gjerne når ammingen avtar.

Du vil bli helt bra!

Jeg opplever at de aller fleste med denne problemstillingen blir bra når rett diagnose stilles, og de får informasjon, råd og veiledning om hva som bør gjøres. Du vil gjenvinne full funksjon i tommelen når betennelsen går tilbake, så med denne diagnosen er det alltid håp i enden av tunellen!

Artikkelen er tidligere publisert på KK.no. Torp&co er KKs treningsekspert og leverer månedlige artikler.

Book en konsultansjon
hos oss i dag

Relevante artikler

Hvorfor får jeg vondt i korsryggen?

Hvorfor får jeg vondt i korsryggen?

Murring, stivhet, slitenhet og «et bånd som sitter over nedre del av ryggen» er bare noen av beskrivelsene pasienter bruker om sine korsryggplager. Ryggsmerter er en av hovedårsakene til at pasienter oppsøker både meg og andre terapeuter. Men hvorfor får du vondt i...

les mer
Den underdiagnostiserte migrenen

Den underdiagnostiserte migrenen

Hodepine er en av de vanligste årsakene til at folk oppsøker legen. Jeg ser også ukentlig en rekke pasienter med hodepineplager. Mange er sterkt plaget, har slitt i mange år og opplever nedsatt livskvalitet som følge av hodepine. Jeg har derfor sett et stigende behov...

les mer
Hvorfor har jeg vondt i bekkenet når jeg er gravid?

Hvorfor har jeg vondt i bekkenet når jeg er gravid?

At gravide kvinner opplever smerter bak og/eller foran på bekkenet/hoften/korsryggen har blitt omtalt i litteraturen i mer enn 2000 år. Noe «mysterium» er det kanskje ikke, selv om forskning på området generelt har vært mangelfull. Kroppens forandring i takt med...

les mer