Behandling

Urolige eller rastløse ben på natten?

Urolige eller rastløse ben på kvelden og natten? Ofte oppe og tøyer leggene og beveger bena? Sover du dårlig på grunn av restless legs / rastløse ben? Er dette deg eller noen du kjenner kan det være nyttig å lese videre.

«Kribling» i leggene, rastløse ben/restless legs, er en kjent problemstilling og tilstanden er nok vanligere enn folk tror. Rastløse ben kan forekomme både med og uten leggkramper. Uroligheten i bena kjennes ut som «kriblinger», eller at det «kryper/maurer» inne i bena, og er for mange svært innerverende og forringer nattesøvnen og livskvaliteten.

Det er mest vanlig at plagene oppstår i tiden før man skal legge seg og på natten, men de kan også oppstå ved hvile på dagtid, eller når en har sittet lenge i ro, som for eksempel på fly, kino og i selskaper. Plagene avtar stort sett helt dersom man beveger på bena, eller spenner leggmuskulaturen, men det kommer ofte raskt tilbake når man legger seg ned eller slapper av igjen.

Rastløse ben forekommer i alle aldersgrupper, men det er vanligst blant kvinner og eldre. I flere tilfeller har man sett at det kan ha en arvelig komponent, men det er ikke med klar sikkerhet.

Hvorfor oppstår dette problemet?

I de fleste tilfeller er det ingen kjent årsak til hvorfor denne plagen oppstår, og det er få eller ingen sikre kilder til opphavet. Plagene har ofte en snikende debut og for mange eskalerer det med tiden.

På tross av ukjent opphav til plagene, er det enkelte faktorer som peker seg ut som en trigger. Det er allikevel viktig å vite at ingen av de påfølgende punktene trenger å være tilstede for å ha denne plagen:

  • Medisiner kan gi kramper og ha økte muskelspenninger som en bivirkning. Dette finner du enkelt frem til ved å lese pakningsvedlegget på medisinene. Dersom dette er tilfellet, kan det være nyttig å snakke med legen din om en annen type av samme medisin.  Kvalmestillende medikamenter, antihistaminer (allergimedisin) og antipsykotika (medisiner mot sinnslidelser) og antidepressivere (medisiner mot depresjon) kan alle føre til, eller utløse restless legs.
  • Jernmangel og lavt innhold av D-vitamin og magnesium kan være forbundet med restless legs.  Tilskudd av dette kan gi reduserte plager og er verdt å forsøke, men snakk med legen din først.
  • 20-25 % av gravide plages av restless legs i siste del av svangerskapet. For de aller fleste avtar dette igjen etter fødselen.
  • Drikker du for lite vann i løpet av dagen kan dette skape dehydrering og påfølgende plager med leggkramper og restless legs. Det er lett å sjekke væskebalansen i kroppen ved å titte på fargen på urinen, den skal være lys gul/klar. Har du en mørk farge på urinen bør du drikke mer vann.
  • Høyt inntak av alkohol, kaffe og røyking er alle faktorer som kan sees i sammenheng med restless legs.
  • Vaskulære sykdommer som påvirker sirkulasjonen, samt skader på nervesystemet sentralt eller perifert vil også kunne gi plager som urolige ben/restless legs.

Hvordan behandles restless legs?

For mange kan tøyninger, tåhev og massasje av leggmuskulatur være effektive tiltak for å få bukt med plagen. Vår kliniske erfaring er allikevel at IMS behandling (intermuskulær stimulering)/ triggerpunktbehandling med nåler) i leggmuskulaturen er det mest effektive tiltaket. Et triggerpunkt er et annet ord for en lokal spenning eller en liten krampe i en muskel. Terapeuten bruker akupunkturnåler for å komme dypere ned i muskelvevet enn det man gjør kun med massasje. På denne måten får man behandlet og løsnet opp i spenninger som sitter dypere i muskulaturen. Erfaringen tilsier at disse spenningene kan være med på å skape restless legs.

Forklaringsmodellene rundt triggerpunkter er mange og sprikende, men pasienter rapporterer om svært gode resultater av denne behandlingen, og mange opplever å bli kvitt et problem som har vært svært plagsomt i lang tid. For enkelte kan det være hensiktsmessig å kombinere behandlingen med tilpasning av såler. Dette for å skape en annen belastning for foten, samt endret muskelaktivering av fot- og leggmuskulatur.

Både kiropraktoren og våre fysioterapeuter benytter IMS i sin behandling, og vil kunne hjelpe deg med behandling av restless legs. Book time her.

Artikkelen er tidligere publisert på KK.no. Torp&co er KKs treningsekspert og leverer månedlige artikler.

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss