Behandling

Tilbake til trening og kamp

Idrett og trening er fantastisk både for kroppen og sinnet. Men av og til kan man bli litt ivrig, bomme litt i planleggingen, eller rett og slett ha uflaks; man opplever å bli skadet. En ting er sikkert – det passer aldri å bli skadet, og det er naturlig at man ønsker seg tilbake så raskt som mulig. Spørsmålene melder seg. Når er jeg tilbake til å trene normalt igjen? Når kan jeg konkurrere? Er det farlig på lang sikt? Hva er normal progresjon? Hva kan jeg gjøre? Hvor mye? Alle disse spørsmålene søker man svar på, og mange er flinke til å finne hjelp hos fysioterapeut, trener eller andre som har erfaring med nettopp denne type skade. Her er noen tips til hva du bør ha på plass når planen for friskmelding legges:

Steg 1 er å avdekke skadens alvorlighetsgrad. Det er avgjørende å vite hva som har gått galt, og hvor store konsekvenser denne har for funksjon – både i dagliglivet, og i sammenheng med trening. Her er det viktig med en grundig undersøkelse. Det er godt å få kunnskap om hva som er ødelagt, og bli kvitt usikkerhet omkring alle andre scenarioer man frykter. Som oftest er det ikke like ille som man frykter. Man får trygghet. Dette kommer til å gå bra, og jeg er raskt tilbake!

Men av og til er det ikke småtterier man kan feie under teppet. Tilfeller hvor det å bite i seg smertene ikke hjelper. Kanskje til og med gjør vondt verre. Også da er det godt å få undersøkt skaden av noen med erfaring. Man får ikke nødvendigvis de svarene man ønsker seg, men man får kunnskap å forholde seg til, og man kan ta tak i egen situasjon.

Steg 2 er å utarbeide en plan for rehabilitering. Hvordan skal man jobbe seg tilbake til normalen? Trenger man behandling underveis? Hva, og hvor mye skal man trene? Her er det store individuelle forskjeller og mange faktorer som spiller inn. En av de viktigste faktorene er kroppens evne til adaptasjon. Det skadede vevet må få tid til å tåle belastningen vi ønsker at det skal tåle. Dette oppnås ved riktig dose belastning kombinert med riktig tid til restitusjon. Trening og aktivitet stimulerer til vekst av nytt vev, og restitusjon gir tid til at tilpasningen kan skje. Treningen man gjør i denne perioden må respektere de begrensningene skaden gir. Samtidig er det veldig mye trening man kan gjøre for å være best mulig rustet når skaden er rehabilitert. 

Steg 3 kalles ofte “return to play” ettersom begrepet godt illustrerer både hvor i fasen man er, og hva som er målet. Retur til spill, eller retur til normalen, innebærer at du ikke lenger trener for å gjenvinne funksjon som gikk tapt i skaden, men du kan ha fokus på å prestere. For en fotballspiller innebærer det at du kan ha fokus på valg og utførelse ut fra et fotball perspektiv fremfor å lure på hvilke bevegelser som kanskje gir deg smerte eller risiko for å slå opp skaden. 

I denne fase er det mange som feiler. Man har ofte trent godt for å gjenvinne styrke og bevegelighet, men når man tar opp normal trening er ikke kroppen på lag. Det er mange mulige årsaker til hvorfor dette skjer, men veldig ofte har dette med spesifisitet å gjøre. Treningen man har gjort i opptreningen har ikke vært lik nok treningen man normalt sett gjør og/eller belastningen endres for fort. Et tenkt eksempel på dette kan være en volleyballspiller som har fått strekk på forsiden av låret. Etter avlastning og gradvis opptrening har hun ingen smerter, har fått normal bevegelighet, og med testing av knebøy er hun like sterk som hun var før skaden. Ved retur til volleyball fikk hun likevel ubehag på forside lår. Dette kunne kanskje vært unngått om rehabiliteringen også innebar en gradvis tilvenning til hopp og landing samt en systematisert opptrapping av dette. En suksessfull retur til normalen etter skade innebærer at man er tilbake på nivået man har trent på tidligere – uten reskade. 

Hos Torp&Co har vi mange flinke terapeuter som kan hjelpe deg hele veien fra akutt skadebehandling til undersøkelse og gjennomføring av rehabiliteringen. Vi er eksperter både på behandling og trening, og har kompetanse til å tilpasse prosessen slik at du får akkurat det du trenger. Du trenger ikke tips om fragmenter av tiltak som kan ha hjulpet noen du kjenner med en situasjon som likner på din. Du trenger det som hjelper for deg!

 

Christian Thorbjørnsen er både fysioterapeut og osteopat, og hjelper deg gjerne med retur til idrett, eller hverdagen, etter en skade.

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss