Behandling

Supersole – Dynamiske innleggssåler

Smerter eller ubehag i føttene, knærne eller hoftene kan ha sitt utspring i fotstillingen din. Kanskje er det et par innleggssåler fra Supersole som skal til for at du får en bedre hverdag?

Foten

Foten er den delen av kroppen som blir utsatt for størst belastning under kroppens bevegelse.
Den består av 26 knokler som til sammen ca. veier 100 g. Fotens konstruksjon kan gjennom 4 lag muskler absorbere alle belastninger som kommer under gang og løp. Kroppsvekten ganges med 1,5 når du går og 3-5 når du løper. Derfor blir det fort mange kilo som belastes foten ved hvert skritt.  

En gjennomsnittlig nordmann går ca. 10.000 skritt daglig. Da er det viktig at fotens funksjon fungerer optimalt under bevegelse ellers kan det oppstå belastningsskader eller feilstillinger i føttene. Dette kan igjen gi plager i knær, hofter og rygg. Det er derfor utrolig viktig å få korrigert eventuelle skjevheter fra føttene så belastningen på kroppen blir minst mulig.

Person som sitter med føttene plasser på en stein

Føtter er unike, men er de gode nok?

Lav bue eller høy vrist. Hvis du har en lav bue kan det være at du pronerer for mye i foten. Dette bevirker at du overbelaster både ledd/sener og muskler. Dette øker risikoen for at utvikle overbelastninger i senen under foten, achillessenen, ankelen, kneet, hoften eller ryggen. Hvis du derimot har en høy vrist kan dette resultere i en stiv fot som også kan overbelaste hele systemet pga. manglende smidighet. Det er derfor veldig viktig, at du får undersøkt hvilken fottype du har, så fysioterapeuten kan hjelpe deg med å avdekke ditt behov for trening, øvelser og eventuelt innleggssåler.

Hvorfor bruke Supersole dynamiske innleggssåler?

  • Føttenes muskulatur blir sterkere
  • Stive føtter blir mer bevegelige
  • Feilbevegelse bremses
  • Fotens feilstillinger kan endres noe over tid
  • Kroppens egen støtdemping vil optimaliseres i fot, kne, hofte og rygg.
Person som holder Supersole, dynamiske innleggsåler

Hva betyr det at sålene er dynamiske?

Det betyr at de er bevegelige!
De dynamiske sålene trener foten sterkere over tid.
Sålen bremser feilbevegelse som skjer i foten under bevegelse. Muskulaturen vil få litt mer tid til å sette i gang å jobbe og foten vil dermed bevege seg med bedre kvalitet. Det vil forplante seg videre til resten av kroppen hvor feilstillingene grunnet foten vil minskes betraktelig.
-Ved en feilstilling i foten vil kroppens egen støtdemping ofte nedsettes og denne vil igjen optimaliseres ved å bruke Supersole. Ved bruk av en dynamisk såle, over tid, vil foten, med alle fordelene nevnt ovenfor, kunne klare utfordringer uten såle som den ikke har klart tidligere. For eksempel firedagers sightseeing i Paris eller en fjelltur som ikke tidligere var mulig. Noen bør bruke såle alltid, mens andre ser at det holder å bruke den til trening og jobb. Dette er en individuell vurdering.  Jo mer man bruker sålen jo sterkere er foten og støtter enda bedre opp for kne, hofte og rygg.

Hvordan lages sålene?

Sålene er individuelt tilpasset og kombineres oftest med relevante treningsøvelser som supplement til behandlingen med såler. Supersole har mange varianter av innleggssåler som er tilpasset forskjellige aktiviteter, alt fra daglig bruk til toppidrett. Sålene har forskjellige tykkelser i støtdempingsmaterialet og variasjonen i den dynamiske støtte.

Supersole innleggssåler kan kun fremstilles av spesialutdannede fysioterapeuter som utover å ha høy viten om fotens oppbygging også har erfaring med forebygging og behandling av skader.

Book time hos Anne for undersøkelse og tilpasning av dine såler.

Føtter som står på en vekt og blir tatt på av en terapaut
Foten undersøkes og markeres på en speilkasse
Person som står på ett ben
Test av forfot
Terapaut som klemmer på en fot for å avgjøre om personen trenger Supersole
Sålen varmes opp og formes til pasientens fot

Book en konsultansjon
hos oss i dag

Relevante artikler

Tilbake til trening og kamp

Tilbake til trening og kamp

Idrett og trening er fantastisk både for kroppen og sinnet. Men av og til kan man bli litt ivrig, bomme litt i planleggingen, eller rett og slett ha uflaks; man opplever å bli skadet. En ting er sikkert - det passer aldri å bli skadet, og det er naturlig at man ønsker...

les mer
Den besværlige hofteleddsbøyeren

Den besværlige hofteleddsbøyeren

Vår fremste fotballspiller Erling Braut Haaland har pådratt seg en overbelastning i hofteleddsbøyeren, det samme har flere av mine pasienter på klinikken. Hvordan oppstår denne skaden, hva kan du gjøre selv og hvilken behandling bør du oppsøke? La meg hjelpe deg litt...

les mer
Den svært vanlige, men underdiagnostiserte migrenen

Den svært vanlige, men underdiagnostiserte migrenen

Hodepine er en av de vanligste årsakene til at folk oppsøker legen. Jeg ser også ukentlig en rekke pasienter med hodepineplager. Mange er sterkt plaget, har slitt i mange år og opplever nedsatt livskvalitet som følge av hodepine. Jeg har derfor sett et stigende behov...

les mer