Treningstips

Helsedirektoratet skrev nylig at «1 av 3 eldre over 65 år faller hvert år. Fallulykker er den vanligste årsaken til at eldre skader seg». Når du blir eldre, vil du miste muskelmasse og dermed bli svakere. Aldring er et uunngåelig faktum, men det er ikke umulig å påvirke. En overveldende mengde forskning viser at ved å jevnlig belaste kroppen, for eksempel ved styrketrening, kan vi motvirke tap av muskelmasse, styrke og funksjonsevne, som ellers kan påvirke vår livskvalitet og helse negativt.

Hvis du lever et stillesittende liv, begynner du å miste muskelmasse et sted etter trettiårene. Etter fylte seksti begynner dette tapet å akselerere. Det er nok mye tidligere enn de fleste tror. Gjennom fysisk aktivitet og trening kan vi utsette virkningene av aldring. Trening kan bidra til at vi kan leve selvstendig over lengre tid, uavhengig av hjelp fra pårørende eller samfunnets innsatser. Gjennom trening, spesielt styrketrening, kan vi bevare muskelfunksjonen og funksjonskapasiteten mye lenger enn om vi var fysisk inaktive.

Styrketrening for eldre er en effektiv måte å holde kroppen sterk, sprek og sunn:

  • Styrketrening øker muskelmasse og styrke.
  • Styrketrening gir en mer funksjonell kropp, og en funksjonell kropp gir bedre livskvalitet.
  • Styrketrening forbedrer og opprettholder bentettheten. Jo lavere bentetthet, jo større er risikoen for brudd.
  • Styrketrening gir bedre kroppskontroll og balanse, og reduserer risikoen for å falle.
  • Styrketrening forbedrer metabolsk helse og insulinfølsomhet. En god insulinfølsomhet motvirker aldersrelatert glukoseintoleranse og beskytter mot diabetes.
  • Styrketrening kan bidra til at eldre kan klare seg selvstendig lenger, og dermed ikke være avhengige av andre for å kunne bo hjemme lengst mulig.

En god treningsplan for en eldre person inkluderer en kombinasjon av både styrketrening og kondisjonstrening. De har begge unike helsemessige fordeler, som nevromuskulære effekter fra styrketrening og kardiovaskulære effekter fra kondisjonstrening. Derfor inneholder en komplett treningsplan begge treningsformene. Dette gjelder uansett hvor gammel du er, men jo eldre du blir, jo viktigere blir det å tenke på alle aspekter ved helse. Det er viktig å huske at eldre mennesker som regel har dårligere restitusjonsevne enn yngre individer. Det gjør det ekstra viktig å tilpasse treningsopplegget til den enkelte. På denne måten kan begge treningsformene inkluderes uten at noen del blir overveldende.

Det er dessverre veldig vanlig å bli sosialt isolert når man blir eldre. Å trene i treningsstudio, hvor du møter din personlige trener eller andre likesinnede, kan derfor være veldig positivt også av sosiale årsaker. Å trene regelmessig, spise sunn mat og sosialisere regelmessig vil ha en stor positiv effekt på helsen din.

Oppsummert kan vi slå fast at trening kan motvirke tap av muskelmasse som oppstår når vi blir eldre. Treningen gjør oss mer selvstendige og gir oss en tryggere hverdag. I mange tilfeller oppfyller trening også våre sosiale behov. Styrketrening sent i livet kan gi sterk muskelvekst. Det er ikke like merkbart som hos et ungt menneske, men kan være avgjørende for muskelfunksjon og livskvalitet. Det er ikke mulig å stoppe fysisk aldring helt. Men det er mulig å bremse, vedlikeholde og til og med øke muskelmassen i stor grad langt opp i alderdommen. Det er aldri for sent å begynne å trene for å oppleve alle de positive effektene.

Hvor ofte jeg bør trene?
En treningsøkt i uken er bedre enn ingen treningsøkt, men generelt bør du trene minst to ganger i uken hvis du ønsker virkelig gode resultater.

Hvordan kommer jeg i gang på en god måte?
Hos Torp&Co tilpasser våre personlige trenere treningsøktene for det unike individet, med fokus på kondisjon, styrke, bevegelighet og balanse. Du kan avtale med din PT hvilke dager i uken du ønsker å trene på, avhengig av når det passer deg og din hverdag.

Les mer om våre Membership-medlemskap her eller ta kontakt med en av våre personlige trenere direkte.

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss