Behandling

Smerter i stortåen som skaper problemer i hverdagen?

Vonde føtter og tær som peker i alle retninger? Du er ikke alene!

Ukentlig ser vi kvinner med smerter i føttene, mest utbredt er kanskje smerten og ubehaget i stortåens grunnledd, på fagspråket kalt Hallux valgus. Dette er en skjevstilling av stortåen, som gjør at den dreies i retning av lilletåen. Stortåens grunnledd vinkles da motsatt vei og peker mer i retning av den andre foten. Hvor stor feilstilling som oppstår varierer mye, men felles for de aller fleste er smerter og ubehag.

Det er ofte vondt å løpe, spesielt på asfalt. Det er ubehag og smerter i ulike øvelser der stortåen involveres i en bøyd stilling, plankeposisjon og utfallsvarianter med tærne fiksert i gulvet blir for mange uoverkommelig. Det er vondt når foten vinkles på langrenn, for eksempel i fiskebeinsgange, ploging eller skøyting. Det er smertefullt å gå med trange sko, for mange kan man etterhvert se langt etter høye hæler. Leddet hovner tidvis opp og kan bli både rødt og varmt i perioder, dette kan skyldes en betennelse i slimposen eller i selve stortåleddet. Det blir ofte en nokså prominent feilstilling i foten som en del opplever som sjenerende, men som først og fremst gir smerter og utfordringer med å finne riktige sko.

Det er langt flere kvinner enn menn som får denne diagnosen, og det antas at så mange som 20 prosent får denne tilstanden i løpet av livet.

Det er tidligere antatt at langvarig bruk av trange sko, da spesielt spisse, høye hæler som klemmer forfoten sammen i en unaturlig posisjon kan være med på å forklare hvorfor tilstanden oppstår, men nyere forskning kan ikke se en sikker sammenheng. Vi ser derimot at arv og fotstilling (tverrplattfothulfot) er en større indikator for å få plagen. Du kan ta en titt på bestemors, mors, tantes eller din søsters føtter og få en liten indikasjon på hvor det bærer 😉

Finnes det egentlig noen gode råd og behandling for dette?

Ja, det er alltid gode råd å komme med. En begynnende vond stortå bør tas på alvor tidlig, da er det større sjanse for å bremse utviklingen av denne plagen. Det viktigste og enkleste tiltaket jeg pleier å anbefale for denne problemstillingen er å forsøke å bruke behagelige sko som ikke klemmer på stortåen. Skoen bør ikke være for høy, da dette vil skape større press på leddet, den må ha god nok bredde og nok plass til tær og forfot. Det kan være lurt å gå på skoshopping på slutten av dagen når føttene er størst og gjerne litt hovne etter en lang dag. Ta deg god tid i butikken og prøv skoen på mens du går og står. Klemmer skoen på innsiden av stortåens ledd i butikken er ikke dette skoen for deg. Dessverre er ikke råd fra velmenende butikkansatte om at skoen vil gå seg ut det lureste å høre på om du har en vond stortå. Stol heller på magefølelsen og hvordan skoen kjennes ut på foten din!

Vi har inntrykk av at noen opplever smertelette ved lett polstring over stortåen, gjerne der hvor presset blir størst i skoen. Det finnes mye spesialtilpasset polstring til akkurat denne problemstillingen i skobutikker, apotek eller hos bandasjister, her er det bare å spørre seg for, og teste ut om dette kan hjelpe deg. Anbefaling om nedkjøling av leddet med is etter en lang dag med mye aktivitet eller gåing, er noe flere responderer positivt på.

Dersom vi opplever at foten er stiv og lite bevegelig når vi undersøker, vil det være nyttig med behandling av foten for å skape bedre glidning mellom fotrotsknoklene og mindre spenning i fotens muskler og sener. Vi anbefaler alltid tøyninger og selvmobilisering av foten for å opprettholde god bevegelighet i tåleddene. Tåhev kan også være nyttig, dersom ikke dette gir for mye smerter. Vår fotspesialist har også lært meg at det er nyttig å forsøke enkle styrkeøvelser for fotmuskulaturen. Forskning har vist at tidlig igangsetting av rehabilitering med fotøvelser kan være med på å redusere behovet for operasjon av hallux valgus, og det er det verdt å unngå!

Øvelse 1

  • Sitt med føttene i gulvet og plasser et håndkle eller litt tørkepapir under foten.
  • Krøll tærne og fotbuen slik at du griper håndkle/papiret.
  • Løft forfoten lett fra gulvet og hold fast håndkle/papiret. Hælen skal være i gulvet.
  • Hold slik i 5 sekunder. Gjenta 20 ganger

Øvelse 2

  • Sitt med føttene i gulvet.
  • Løft alle tærne opp fra gulvet og forsøk å sprike og samle tærne.
  • Hold hver posisjon i 5 sek. Gjenta 20 ganger.
  • Dersom du synes det er vanskelig å sprike med tærne, kan du forsøke å legge begge hendene på lårene, og sprike med fingre og tær samtidig. Dette kan ofte gjøre det lettere for hjernen å forstå oppgaven.

Såler kan hjelpe!

Dersom du har en feilstilling i foten, for eksempel tverrplattfothulfot eller overpronasjon (når foten heller innover) kan det være nyttig å få spesialtilpasset en såle for å minske belastningen på stortåens grunnledd. Tidlig korreksjon med såle og fornuftig skovalg kan begge være med på å bremse utviklingen av tilstanden.

Mange vil ende opp med en operasjon dersom ikke noen andre tiltak fører frem for en smertefull Hallux valgus. Kirurgi blir ofte siste utvei ved vedvarende smerter og ubehag som hemmer deg i hverdagen, men det er dessverre ikke alltid at problemstillingen blir bedre med operasjon. Endel får tilbakefall av feilstillingen og plager etter en stund. Endel opplever bedring, men det vil ofte fortsatt være en vedvarende feilstilling. Operasjon gir med andre ord ikke en ny, perfekt fot dessverre. Derfor anbefaler vi sterkt å forsøke tiltak som bedre skovalg, øvelser, behandling og tilpasning av såler før en eventuell operasjon vurderes. Vi har sett mange kvinner som responderer godt på tiltakene beskrevet i denne teksten, så selv om stortåen er vond er ikke alt håp ute damer!

 

Artikkelen er tidligere publisert på KK.no. Torp&co er KKs treningsekspert og leverer månedlige artikler.

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss