Behandling

Graviditet: Smerter i bekkenet

At gravide kvinner opplever smerter bak og/eller foran på bekkenet/hoften/korsryggen har blitt omtalt i litteraturen i mer enn 2000 år. Noe «mysterium» er det kanskje ikke, selv om forskning på området generelt har vært mangelfull. Kroppens forandring i takt med fosterets utvikling, den hormonelle påvirkningen og økende belastning er nok noe av forklaringen på hvorfor du får vondt i bekkenet når du er gravid, og mer enn halvparten vil oppleve slike smerter i svangerskapet. Men hva bør du gjøre hvis du opplever smerter i bekkenet, og hva er det egentlig som hjelper?

 

 

Smertene kan variere og sitte ulike steder



Smerter i nedre del av rygg og bekken er den hyppigste årsaken til at gravide sykemeldes i Norge i dag. Smertene gjør at aktivitetsnivået hos gravide med bekkenplager reduseres kraftig. Noen ganger er plagene tydelig ensidige, og det kan også være strålesmerter til lår eller lyske. Noen opplever kun smerter i symfyse-området, altså nederst på fremsiden av bekkenet. De vanligste kjennetegnene på bekkensmerter er som regel smerter i gange, når du står/sitter over tid, når du reiser deg opp fra liggende eller sittende, eller smerter når du snur deg rundt i sengen. Det er kanskje ikke så rart, i og med at dette er noe av det vi bruker bekkenet vårt til. Når du belaster noe som gjør vondt, ja, da blir det som regel vondere. Det kan for mange være vanskelig å «tilpasse aktivitetsnivået», dette fordi smerten først oppstår etter at du har gjort en aktivitet over tid. Dette må hver enkelt kjenne på, og tilpasse underveis i svangerskapet. Dagene vil variere, det samme vil smertene gjøre ut ifra hva du gjør.

 

 

 

 

 

 

 

Hva er risikofaktorene?

 

 

Kjente risikofaktorer for svangerskapsrelaterte bekkenplager inkluderer blant annet tidligere ryggplager, hypermobilitet, overvekt/fedme og lav sosioøkonomisk status. Årsaken til vedvarende bekkenplager skyldes sjelden en enkelt faktor, og høyst sannsynlig er det mange faktorer som spiller inn. Min erfaring er at bekkenplager kan ramme hvem som helst, og at det er lettere å få kontroll over plagene dersom du oppsøker hjelp raskt når smertene oppstår. Det er nok heller ikke uvanlig at kvinner opplever å ha mer vondt i svangerskap nummer to. Dette kan kanskje skyldes at det er mindre tid til hvile når du allerede er småbarnsmamma fra før. Mange har heller ikke hatt tilstrekkelig tid til opptrening etter første svangerskap, og kroppen er egentlig ikke klar for svangerskap nummer to når det inntreffer.

 

Bekkenløsning/bekkenlåsning. Hva er forskjellen?



Bekkenet blir ofte beskrevet som en «ring», hvor vi har to store bekkenledd på baksiden (iliosakralledd) og et mindre ledd på fremsiden. Halebeinet vårt og det store korsbenet/sakrum er også en del av bekkenet og fungerer som en grunnmur for den bevegelige korsryggen. Det få kanskje vet, er at den voksende livmoren er en muskel som ligger forankret i bekkenet, og stabiliseres av en rekke bindevevsbånd og bekkenbunnsmuskulaturen.

Add

Mange får høre at de har bekkenløsning, men stemmer det?

Your Heading Text Here

”Bekkenløsning” og” bekkenlåsning” har ofte blitt brukt til å definere hvor smerten relatert til leddet befinner seg, henholdsvis foran eller bak på bekkenet. Denne betegnelsen kan høres litt avskrekkende ut, og i realiteten er det nok ikke noe som er hverken løst eller helt låst, men det beskriver gjerne litt av det vi antar oppstår rent funksjonsmessig i leddene, altså at noe beveger seg mer (mindre stabilitet fra leddbånd) eller mindre (leddet oppleves stivt og mindre bevegelig). Resultatet er ofte smerter, som kan kjennes ved belastning eller i hvile i den aktuelle regionen, eller i muskulaturen rundt. Kroppen gir med andre ord beskjed om at bekkenet ikke klarer oppgaven sin helt optimalt.

 

 

 

 

 

Den internasjonale, og kanskje mer riktige betegnelsen, «svangerskapsrelatert bekkenplager» gir nok en litt mer nyansert beskrivelse av bekkensmerter. Jeg pleier ofte å si at «bekkenløsning» er noe alle gravide til en viss grad vil oppleve når termin nærmer seg, da leddbåndene blir mer elastiske. Dette merker du gjerne spesielt rundt symfyseleddet på fremsiden. Dette er en naturlig prosess som gjør kroppen klar for fødsel, men det kan likevel gi stort ubehag. Dersom det er symfyseleddet som gjør vondt eller oppleves ustabilt, er dette forholdsvis lett å bekrefte eller avkrefte ved undersøkelse, og det gjør ofte vondt hvis denne prosessen settes i gang tidlig i svangerskapet.  Som følge av dette vil muskulaturen måtte jobbe hardere for å stabilisere bekkenet og kan derfor forklare hvorfor mange gravide er svært anspente i setemuskulaturen.

 

 

 





Oppsøk råd og veiledning for dine smerter!



 

«Vanlige» råd for ryggsmerter fungerer ofte dårlig for svangerskapsrelatert bekkenplager, og regel nummer en er å oppsøke hjelp fra autorisert helsepersonell med kompetanse på området. Det er viktig å få stilt en riktig diagnose, for deretter å kunne legge en plan for videre behandlingsforløp og tilpasset oppfølging av deg.


Formålet med behandlingen vil alltid være å forsøke å gjenopprette funksjonen til bekkenet slik at du opplever mindre smerter i bevegelse, og å lindre de muskulære spenningene i området rundt. Jeg samarbeider ofte med fysioterapeutene, og mener de fleste gravide har god nytte av fysisk aktivitet og trening med tilrettelegging og tilpasninger. Les mer om hvordan du bør trene når du er gravid her.

 

 

Det er trist at mange gravide går rundt med økende smerter i mange måneder, uten å søke eller motta hjelp før de nesten ikke klarer å gå lengre. Forskning viser faktisk at så mange som 50% av gravide ikke oppsøker hjelp for disse plagene, for noen skyldes dette liten imøtekommelse fra helsepersonell ved smerter. Selv om de aller fleste opplever en spontan bedring fra bekkensmerter etter fødsel, er 1 av 10 kvinner fortsatt plaget med bekkensmerter 12 måneder etter svangerskap. Studier viser at kiropraktisk behandling av bekkensmerter i og etter svangerskap gir symptomforbedring, og at tilpasset trening er viktig for å unngå funksjonstap. Det er en stor forandring som skjer i kroppen, og ikke overraskende rapporterer mange gravide  også om andre plager som økt hodepine, stive skuldre og vondt mellom skulderbladene.

 

 

Vi hjelper deg!

 

 

Book time hos en av våre terapeuter her.

 

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss