Treningstips

Slik holder du deg aktiv i jula!

Det er jul, og det er tiden for sosiale tilstelninger og tradisjoner. God mat og hygge står på menyen, og det skal bli deilig å roe litt ned og nyte tiden inne med god samvittighet. I løpet av høsten har du kanskje bygget deg opp gode rutiner med jevnlig aktivitet og mosjon, og du er litt spent på hvordan du skal klare å opprettholde dette i jula. Vi gir deg tipsene og triksene som gjør at du ikke sklir helt ut av treningsrutinene (og sørger for at det ikke blir fullt så tungt å starte opp igjen på nyåret)!

I jula er vi glad i å kose oss og slappe av, og det kan være utfordrende å finne tid og motivasjon til å være aktive. De planlagte ski- og gåturene utgår kanskje, og yoga- eller styrkeøktene du skulle legge inn mellom slaga prioriteres bort for annet spennende.

Selv om man nyter jula til det fulle, er det også mulig å få inn litt aktivitet, man må bare prioritere det. Aktivitet trenger ikke være den daglige styrkeøkten med vekter eller turen til yogasenteret, det kan være de små tingene, som for eksempel å måke snø eller det å gå til butikken fremfor å kjøre bil. Alle monner drar, og litt aktivitet er bedre enn ingen.

Under følger våre beste tips for hvordan du enkelt kan snike inn litt aktivitet i julehverdagen! 

1) En effektiv morgenøkt

Stå opp 15 eller 30 minutter før du egentlig pleier, og start dagen med en liten økt, med for eksempel lett styrke eller bevegelighetstrening. Du kan trene uforstyrret, og du får en meget god start på dagen! 

Vi foreslår lavterskeløvelser, som knebøy, utfall, sit ups, planke og push-ups, med andre ord øvelser som ikke krever utstyr og som kan utføres hvor som helst. Legges lista lavt, er det lettere å følge opp. Trenger du en guide, finnes det en rekke apper som kan lose deg gjennom alt fra morgenyoga til raske og effektive styrkeøkter. 

Fortell gjerne en venn eller et familiemedlem at du planlegger daglige morgenøkter i jula. Har du sagt det høyt er det vanskeligere å bryte planen. 

2) Kom deg ut i det fri!

Er du så heldig å feire et sted der det er snø, benytt muligheten til å ake, gå på skøyter, ta deg en skitur eller kanskje har du en spark tilgjengelig? Alle er supre aktiviteter du kan bedrive selv (kanskje sammen med en god podkast på øret?) eller sammen med andre. Har det nettopp snødd, finn frem snømåka og gyv løs. 

Dersom det ikke er snø, ta bena fatt og gå små turer i ditt nærområde. Kanskje kan du sette deg et mål om å oppsøke et nytt sted daglig? Det kan være den lokale kafeen du ikke har hatt tid til å besøke enda, det lille galleriet i nabolaget eller den toppen med nydelig utsikt.

Er du i det lekne og konkurranselystne hjørnet, arranger snøskulpturkonkurranse eller rebus for nære og kjære.

3) Gi bilen juleferie!

Butikken er kanskje ikke så langt unna, men det er både kaldt og en del varer som skal handles inn. Da forstår vi godt at det er lett å ty til bilen, men vi vet også hvor herlig det føles når man har brukt kroppen litt. Så, hvorfor ikke oppmuntre familien eller naboen til å bli med på handleturen? Finn frem sekkene og kle dere godt! Får dere opp puls og tempo er det brått ikke så kaldt likevel, og med litt tyngde i sekken får dere en liten gratis økt på kjøpet. Er det mye som skal handles inn og det er snø der du er, ta med et akebrett eller en kjelke så får du med deg mer. 

4) Ikke stå stille!

Du kan også snike inn øvelser og aktivitet i løpet av dagen. Mens ribba godgjør seg i ovnen, ta noen knebøy, push ups eller skulderhev. Gå på stedet mens du skreller potetene. Må du tine noe i mikrobølgovnen, stå i planken til det er ferdigtint. Dersom du skal jobbe noen dager i romjula, ta trappa i stedet for heisen. Er du av dem som tar kollektivtransport, gå av en stopp tidligere enn normalt. Som du skjønner, handler det her om å finne de små rommene for aktivitet. 

5) Aktivitetspill!

Vri åtter, Amerikaner og Yatzy har du sikkert spilt mang en gang før, hvorfor ikke prøve et av de morsomme spillene under? Her kan du enkelt tilpasse ditt og dine spillmakeres nivå, og spillet kan gjøres både inne og ute. 

Kortstokkstyrke

Hvordan: Velg fire øvelser og bestem hvilken sort som skal representere øvelsene. Eksempel: 

Hjerter: Push-ups

Kløver: Knebøy

Spar: Utfall 

Ruter: Sit-ups

Snu kortstokken slik at du ikke ser hva som er neste kort. Trekker du hjerter 5, betyr det at du skal gjøre fem push-ups. Når det er gjort, trekker du et nytt kort og gjennomfører det repetisjonsantallet som vises. Her kan du enten velge å fullføre hele bunken, gjennomføre halve kortstokken eller si at du ønsker holde på i totalt 30 minutter. 

Terningstyrke

Hvordan: Velg ut seks forskjellige øvelser, nummerert fra 1 til 6, med et gitt repetisjonsantall. Eksempel: 

1: 10 knebøy

2: 5 push-ups

3: 10 utfall

4: 5 burpees

5: 10 sit-ups 

6: 5 spensthopp

Kast terningen og gjennomfør den øvelsen tilsvarende det tallet som terningen viser. Her kan det være lurt å sette en gitt tid man ønsker å holde på.   

Vi ønsker alle en god og aktiv jul. Spis, nyt og sosialiser deg gjennom jula mens du krydrer dagene med litt bevegelse.

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss