Hverdagstips

Når både kropp og sinn spiller inn!

Det har blitt vått, mørkt og kaldt, det er november – for mange en måned hvor det blir mørkere tider både bokstavelig og billedlig.  Det er igjen en periode som betyr mer innetid, mer alenetid, mer hjemmetid og mindre sosial aktivitet. Dette kommer kanskje for tidlig for en del som allerede har hatt 1,5 år preget av nettopp denne distansen og redusert mulighet for sosial omgang med venner, familie og kollegaer.

Igjen rasles det med koronaviruset i media, det er en ny, aggressiv type på vei, og det meldes om at vinteren kan bli tøff; en femte bølge er på vei. Jeg kjenner jeg blir stresset og klam i hendene, og har full forståelse for om du opplever det samme.

I mine 15 år som muskelterapeut synes jeg oftere og oftere jeg ser en mer sammensatt problemstilling hos mine pasienter enn bare en vond rygg eller nakke. Langt oftere enn tidligere hører jeg historier om ensomhet, vanskeligheter på jobb og i privatlivet, usikkerhet rundt fremtiden, et stadig sterkere klimaopprop som gjør folk bekymret og en hverdag med stadig mer stress og press.

Mange kom til meg gjennom koronatiden og snakket om usikkerheten de hadde blitt satt ovenfor gjennom den tøffe tiden. Folk hadde plutselig mer tid enn ellers til å tenke, både på godt og vondt. Folk fikk tid til å stille de store spørsmålene. Skal vi flytte fra byen, bør jeg bytte jobb, takler jeg endringene som kommer i jobbtilværelsen med vedvarende eller valgfritt hjemmekontor. Hva bør jeg gjøre? Hva er best for meg og min familie?

Mange har gjort omstillinger i korona, valgt å flytt, valgt å bytte jobb, få enda et barn, gått fra partneren, tatt store livsendrende valg. Den siste tiden har satt oss på prøve. Nå er tiden kommet for å summere opp. Hvordan gikk det egentlig? Tok jeg de rette valgene?

Jeg tror den ekstra tiden til å tenke over livet har vært både positivt og negativ for folk. Det viktigste jeg opplever, og som oppfordre folk til som kommer på mitt kontor, er å snakke om det. Tør å åpne deg for en terapeut, en kollega, familien eller venner. Fortell hvordan du har det, og hva du tenker på. Er det kaos i hodet, kan det lett også bli kaos i kroppen med stiv nakke, vond rygg, hodepine og lite energi til å gjøre lystbetonte aktiviteter som er bra for deg.

Det er viktig med en avsjekk på hvordan vi har det, men enda viktigere er hvordan vi tar det, og her er det svært forskjellig fra person til person.

Jeg, personlig, synes koronatiden har vært tøff, med en plutselig nedstengt bedrift, frykten rundt om vi kom til å overleve, nye strategier for å tjene penger når eksistensen av pasientgrunnlaget forsvant over natten. Jeg har gått mange runder med meg selv det siste 1,5 året i forhold til veien videre. Hva gjør jeg nå? Jeg fikk meg også kjæreste under korona, og heller ikke dette var en «walk in the park» for hverken henne eller meg. En helt ny tilværelse både på jobb og privat og det har ikke vært fritt for bekymringer.

Alle som kjenner meg vil si at jeg er en utadvendt og positiv gladgutt med 1000 baller i luften, men også gladgutter kan ha det tungt og tenke mye. Søvnen har vært dårligere, bekymringene flere, nakken er oftere stiv og jeg ser tilbake på en tid der jeg har trent mindre, jobbet flere lange kvelder og hatt en større indre uro enn jeg noen gang har hatt før.

Løsningen for meg har vært å forsøke å sette ord på ting. Jeg har fortrolige kompiser jeg liker å snakke med. De kommer ikke alltid med de beste rådene, men de lytter, og det er kanskje det viktigste for meg når det stormer.

Det samme rådet prøver jeg å gi til mine pasienter, og nå også til deg. Snakk om det, tør å sett ord på det du kverner på. Det trenger ikke bare være negative og vonde tanker, det er vel så ofte mer et kaos av burde, skulle, tidsklemme og hva nå? Hva er neste step? Ingen problemer eller tanker er for store eller små.

Folk kommer til meg primært med muskulære plager og skader, men ofte får vi ikke has på dette før de tør å lette litt på sløret om hvordan de faktisk både har det og tar det. En vond rygg blir 10 ganger verre om du ikke sover på natten fordi du ligger og lurer på om du burde bytte jobb, kjøpe større hus, håndtere familielogistikken på en bedre måte eller snakke ut med svigermor.

Høsten er tid for endringer, den trenger ikke være stor, men den skal gjøre deg godt!

Senk «guarden», åpne opp om det du kverner på, ikke tenke burde, burde, burde, men også hva som er lystbetont og som gjør deg glad! Dra på den hytteturen du hadde så lyst til, men ikke føler du har tid til, begynn på det dansekurset du har drømt om, drikk vin med venner på onsdag i stedet for å jobbe overtid utover kvelden. For er det virkelig verdt det?  Å sitte der utover kvelden med brillene på nesen og laptopen i fanget med stadig vondere nakke bare for å få ferdig det siste lille? Er det ikke bedre å le med venner, også jobber du videre i morgen, når du kommer på kontoret og faktisk får betalt for det du gjør?

Jeg har denne høsten vært knallhard mot meg selv og prioritert det jeg setter pris på, dette på tross av at jeg har følte at jeg burde jobbe med businessen og strategiplan for å ta igjen det vi tapte under korona.

Jeg har dratt på jakt og hummerfiske med gutta, jeg har vært på telttur med kjæresten min og brukt altfor mye penger på tøysete, god vin, men vet du hva, jeg fortjente det, og det gjorde meg godt, og det synes jeg også du skal unne deg i høst.

Vær gode mot dere selv damer, senk skuldrene, åpne hjerte og la høsten og mørket strømme inn – jeg lover deg at det vil gjøre godt for både kropp og sinn!

Book en konsultansjon
hos oss i dag

Relevante artikler

Sporty julegavetips!

Sporty julegavetips!

Juleaften nærmer seg med stormskritt, og du begynner snart å lete febrilsk etter julegaver til dine kjente og kjære. Nok en gang gikk du i “starte for sent-fella”, selv om du etter fjorårets hasteinnkjøp lovte at det ikke skulle skje igjen. Slapp av, det går fint! Her...

les mer
Adrenalinrush på godt og vondt!

Adrenalinrush på godt og vondt!

Er du en person som elsker å hive deg ned stupbratte fjellsider på ski, som vil dykke med hai, bestige bratte fjelltopper og hive deg ut fra et fly med en fallskjerm i en liten sekk på ryggen pakket av en fyr du ikke kjenner, men stoler 100% på? Trigges du av...

les mer