Treningstips

Hva er egentlig greia med CrossFit?

Norske Kristin Holte (33) besteg høsten 2019 nest øverste trinn i The CrossFit Games (VM), og kan dermed titulere seg som «the second fittest woman on earth»! En fantastisk prestasjon i en raskt voksende sport der allsidighet er stikkordet. Tenk deg at du skal være like god til å løfte tungt, løpe raskt og padle fort, som til å kunne gå på henda, klatre i tau og løpe langt med tung sekk. Man blir jo svett bare ved tanken! Men denne tanken er tydeligvis noe som trigger stadig flere av oss, så hva er egentlig greia med CrossFit?  Det er på tide å avsløre mytene rundt sporten!

Hva er CrossFit?

En treningsform med elementer fra høyintensiv trening, vektløfting, spensttrening, styrkeløft, turn, kroppsvekttrening og strongman. Ønsket er å oppnå bedre fysisk form gjennom funksjonell bevegelse.

Hvorfor kalles det en CrossFit box?

CrossFit hadde sin spede begynnelse i små garasjer med forskjellig treningsutstyr, rett og slett trening i en box. Boxen er altså bare et annet ord for treningssenter, det finnes mange boxer rundt i landet og det åpnes stadig flere.

Hva er en WOD? 

WOD = Workout of the day! Den samme klassen kjøres hele dagen. Sporten er svært populær i USA, og amerikanerne elsker som kjent sine krigshelter. Mange WODs, såkalte HeroWODs er laget for å hedre nettopp disse. Du finner derfor økter oppkalt etter helter som  Murph, Randy, Loredo, DT osv. De utkjempet sine kamper og døde i strid, nå er det din tur til å svette og kjempe i deres navn!

«Jeg må kunne CrossFit terminologien»: 

Det stemmer at det er mye ord og uttrykk i CrossFit, men etter noen runder på boxen sitter dette kjappere enn du aner. Det er ikke et must å kunne alle uttrykk før du starter.

«Jeg må være i ekstremt god form for å starte med CrossFit!»

 Nei, CrossFit kan passe for alle. Øvelser skaleres og tilpasses ditt nivå. Instruktørene hjelper deg med dette. Husk å alltid informerer om skader.

«Jeg kommer til å få veldig store muskler om jeg begynner med CrossFit!»

Sjansen for at du kommer i god form er stor, sjansen for at du kommer til å bli svær er liten! Det tar ekstremt lang tid, og krever MYE tung og dedikert styrketrening for å bygge kraftig muskulatur for kvinner. På veien dit blir du definert og sterk på en sunn måte! 

«Jeg kommer til å skade meg om jeg begynner med CrossFit!»

Myte! Det er med CrossFit som med alt annet, du må starte på ditt nivå! Hva er ditt utgangspunkt i forhold til form, treningsbakgrunn, ambisjoner og ferdighetsnivå? Alle CrossFit boxer krever et introkurs i teknikk, deretter er det lurt å stille med hjerne skrudd på og ikke med hodet under armen på første økt. CrossFit eller ikke, om du aldri har tatt en pullup i hele ditt liv, skal du kanskje ikke kjøre 100 stk på første økta selv om det står på dagens WOD. Det er ingen som pusher deg utover det du ønsker, din verste fiende er ofte deg selv i CrossFit. Du vil hevde deg, være raskere enn sidemann og klare flest reps før klokka ringer. Har du skader eller plager, snakk med en helsefaglig terapeut, ikke bare push på!

«Jeg kommer til å møte på onkel Rabdo om jeg begynner med CrossFit!»

Du har kanskje hørt skrekkhistoriene og sett bildene av hovne armer og sykehusinnleggelser etter CrossFit økter. Ja, dette skjer av og til, men ofte fordi folk ikke tar hensyn, og at det blir for mye, for raskt for kroppen. CrossFit er ikke ensbetydende med rabdomyolyse!

«Må jeg være mer naken enn påkledd for å trene CrossFit?» 

Har du vært på en box eller sett en konkurranse på TV er sjansen stor for at du svarer ja på dette, men nei, du behøver absolutt ikke trene i baris eller sportstopp. Mange synes det blir varmt i løpet av økten og kaster trøyen fordi det føles mer behagelig, men dette er ikke et must! All bekledning er lov, you decide! 

«CrossFit boxen, eller boxen som mange bare kaller det, er en egen liten sekt?»

For mange, ja! Det blir din egen lille hood, mennesker du svetter med, opplever mestring med og gir high five til etter økten! Er det en ting CrossFit miljøet er gode på, så er det å skape mestring, tilhørigheter og samhold! Du føler deg alltid velkommen på en CrossFit box! De som har fullført økten først står alltid igjen og heier frem de siste til alle er ferdige, både i en lokal box og i The CrossFit Games.

«Jeg må kaste opp og ta meg helt ut på hver økt!» 

«Leave your ego at the door and focus on the technic”. Enkelt å si, men når timecap´en settes, WODen står på tavla, musikken dunker og naboen pusher på, er det fort at ego settes foran teknikk, og da kan både oppkast, skader og fullstendig utmattelse oppstå, men bare fordi du lar egoet styre!

«CrossFit er variert og morsom trening!»

Ja! Her får du en herlig godtepose med en blanding av cardio, styrke og gymnastiske øvelser. Du opplever mestring ved ting du ikke trodde du kunne få til i voksen alder. Tenk så gøy å kunne stå på hendene og klatre i tau igjen.  Jeg lover, du kommer til å klare det og digge det!

 «Jeg må ha et vanvittig konkurranseinstinkt for å drive med CrossFit!»

Nei, du må ikke være Kristin Holte for å holde på med dette, men jeg kan love deg at du kommer til å bli gira og hvem vet, kanskje vekkes et barnslig konkurranseinstinkt i deg også. Det er likevel viktig å vite at målsettingen i CrossFit først og fremst er at du skal fokuserer på deg selv, konkurrerer med deg selv og utvikle deg selv i et unikt og støttende miljø.

Artikkelen er tidligere publisert på KK.no. Torp&co er KKs treningsekspert og leverer månedlige artikler.

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss