Treningstips

Grepene som gjør det lettere å takle høstmørket!

Av Idrettspedagog og Personlig Trener Elise Killi

Sommeren er over og vi er tilbake i hverdagen med skole, jobb og faste rutiner. Høsten er godt i gang og det går mot mørkere tider. Vi får mindre daglys, kaldere luft og regntunge dager. Vi går også en lang vinter i møte, og for noen kan denne tiden være vanskelig å komme seg igjennom. Mange føler seg umotivert og har lite energi, noe jeg selv kjenner meg godt igjen i. Nettopp derfor blir det ekstra viktig å finne lyspunkter og motivasjon til å gjøre ting som gir kroppen mer energi. Her er noen enkle grep jeg selv benytter, og som jeg anbefaler til deg, for å takle mørketiden bedre. 

Dagslys og frisk luft 

De fleste av oss kjenner det på kropp og sinn når det er mørkt store deler av dagen. Det blir ekstra tungt å stå opp om morgenen, og vanskelig å dra ut på aktiviteter om kvelden. Følelsen av mørket på vei til jobb og mørket på vei hjem fra jobb, kan oppleves som tungt og nesten deprimerende for mange. Du må selv ta grep for å oppleve dagslys og litt frisk luft hver dag. 

Jeg vil anbefale at du tar deg en liten gåtur ute i lunsjpausen. Dette vil ha stor påvirkning på hvordan du føler deg og på humøret. Vi har alle godt av et lite avbrekk fra arbeidsdagen hvor vi tenker på noe helt annet. Bevegelse og frisk luft gjør at du våkner opp, i motsetning til følelsen etter en tung lunsj, som ofte gjør at man blir søvnig og lite effektiv. Be med deg en kollega ut på tur, og skap en hyggelig og sosial greie ut av det å oppnå dagslys og frisk luft hver eneste dag. 

Fysisk aktivitet og trening 

Overvinn dørstokkmila og kom deg ut på trening. Vårt fysiske aktivitetsnivå har alt å si for hvordan vi føler oss. Det er absolutt ingen som blir nedstemt av å være i aktivitet. Litt aktivitet hver dag er desidert den beste medisinen til mer energi og overskudd, mener jeg. Det kan ses på som kroppens naturlig lykkepille. 

Sett deg små mål og start rolig. All bevegelse er bra, og litt er bedre enn ingenting. Gjør noe du selv synes er gøy og som du ønsker å gjenta uke etter uke. Lag faste avtaler med et familiemedlem eller en venn, da blir det automatisk lettere å gjennomføre og sjansen for at du backer ut er mindre. Fysisk aktivitet og trening er viktig året rundt, men spesielt på høsten for å holde energinivået og humøret oppe. 

Næringsrikt kosthold 

Fyll kroppen med næringsrikt og sunt drivstoff som gir deg energi til å være i aktivitet, og som holder deg frisk. Unngå for store mengder av sukker, raske karbohydrater og usunt fett. Fyll kroppen med grove kornprodukter, frukt og grønt og sunne fettsyrer. Men HUSK, alt med måte, det er lov å kose seg. Det viktigste er å ha et balansert og sunt forhold til mat. 

Søvn 

For å ha energi til alle dagens gjøremål, og fysisk aktivitet, er det også viktig at du sover godt. Prøv å gi deg selv en fast døgnrytme. Legg deg til samme tid og stå opp til samme tid hver dag. På denne måten er det «enklere» å gi kroppen nok timer med søvn. Selv har jeg funnet en kveldsrutine som passer bra for meg. Jeg skrur av alt av skjermer 30 min før leggetid, går på badet og steller meg, før jeg avslutter med 10 minutter kveldsyoga på stuegulvet. Dette gjør at tempoet i kroppen settes ned, og jeg får en indre ro i kropp og sjel. Jeg anbefaler deg å prøve det samme eller finne din egen kveldsrutine.

Sosiale aktiviteter 

Sosial aktivitet er like viktig som fysisk aktivitet. Planlegg sosiale aktiviteter med nære venner og familie, be noen på middag eller arranger en filmkveld. Det er viktig å ha noe lystbetont å se frem til som gir deg energi og glede i høstmørket. 

Book en konsultansjon
hos oss i dag

Relevante artikler

Unngå belastningsskader!

Unngå belastningsskader!

I min forrige artikkel ga jeg deg enkle tips og triks for hvordan du lykkes i treningsoppstarten etter ferien, og hvordan du skal holde på de gode vanene utover høsten! Like viktig som treningsmotivasjon, rutiner og kontinuitet, er viktigheten av å unngå...

les mer
Senk ambisjonsnivået og kom i gang med treningen!

Senk ambisjonsnivået og kom i gang med treningen!

Det er ikke så mye som skal til for oppnå helsegevinst. Husk at litt er bedre enn ingen ting! Du titter på treningstøyet, skoene står klare, men du kommer ikke i gang nå heller. Kjenner du deg igjen? Begynn gjerne med å stille deg selv disse spørsmålene: Vil du ha...

les mer
Slik holder du deg aktiv i jula!

Slik holder du deg aktiv i jula!

Det er jul, og det er tiden for sosiale tilstelninger og tradisjoner. God mat og hygge står på menyen, og det skal bli deilig å roe litt ned og nyte tiden inne med god samvittighet. I løpet av høsten har du kanskje bygget deg opp gode rutiner med jevnlig aktivitet og...

les mer