Behandling

Fibromyalgi: Når smertene tar over kroppen

Å leve med fibromyalgi kan være utfordrende, men med riktig behandling er det gode muligheter for å oppnå mindre smerter, bedre funksjon i hverdagen og økt livskvalitet.

Hva er fibromyalgi? 
Fibromyalgi er en vanlig og ufarlig tilstand som fører til langvarige smerter over hele kroppen. Ca. 3 % av befolkningen har denne tilstanden, og Norge er blant landene i verden med høyest forekomst. 

Ved fibromyalgi føler du deg gjerne utmattet og trøtt, selv etter å ha sovet, og har ofte andre kroppslige plager i tillegg til de utbredte smertene i muskler, sener og ledd. Tidligere ble dette sett på som en psykogen tilstand, grunnet manglende bevis for tilstandens underliggende årsak. Mange pasienter ble dermed fortalt at smertene bare «sitter i hodet». Heldigvis er dette synet motbevist i nyere forskning, hvor vi ved bruk av hjerneskanning ser at pasienter med fibromyalgi har et overfølsomt nervesystem. Dette fører til en forsterket opplevelse av smerter, og gjør at stimuli som tidligere ikke var vonde plutselig kan være smertefulle. Med andre ord, sentralnervesystemet har blitt for overbeskyttende.

Fibromyalgi rammer kvinner dobbelt så ofte som menn. I tillegg kan faktorer som overvekt, genetikk, søvnproblemer, historie med depresjon eller angst, og fysisk inaktivitet øke risikoen for å utvikle fibromyalgi.

Hva er symptomene?
Spør du en person med fibromyalgi om hvor de har vondt, vil svaret ofte være «over alt». Symptomene blir vanligvis utløst av en spesifikk hendelse, som fysiske skade, en operasjon, infeksjon eller ekstremt psykologisk stress. Likevel kan enkelte oppleve en gradvis utvikling av symptomer uten en klar utløsende årsak. De utbredte smertene må ha vart i mer enn tre måneder for å stille diagnosen, og kan forekomme i forskjellig deler av kroppen, inkludert armer, ben mage, rygg, nakke og hode.

I tillegg til smertene opplever mange også ekstrem utmattelse og tretthet. Søvnproblemer og følelsen av å ikke være uthvilt er nemlig svært vanlig ved fibromyalgi. En vanlig uttalelse er «jeg er mer sliten når jeg våkner enn når jeg legger meg». Noen opplever også utfordringer med hukommelse, konsentrasjonsvansker og nedsatt evne til å fokusere. 

Ofte opptrer fibromyalgi sammen med andre langvarige og smertefulle tilstander. Disse kan inkludere kroniske korsryggsmerter, irritabel tarmsyndrom (IBS), kroniske underlivssmerter, migrene, spenningshodepine eller kjeveledds problemer. Det antas at disse plagene har felles underliggende årsaker, som kan tilskrives det overfølsomme nervesystemet assosiert med fibromyalgi. I tillegg er psykologiske plager som angst og depresjon veldig vanlig blant personer med fibromyalgi. 

Hva er behandlingen?
Behandlingen av fibromyalgi kan variere stort fra person til person. I Torp&Co tilpasser vi alltid behandlingsplanen individuelt basert på deg og dine symptomer, men har et overordnet målet om å opprettholde eller bedre din funksjon og livskvalitet, i tillegg til å gi deg bedre kontroll over dine symptomer. Tidlig i behandlingsforløpet kan du forvente en innføring i hva fibromyalgi er, hvilke behandlingsmuligheter vi har, og hvordan du selv kan håndtere plagene dine. 

Det finnes ikke ett enkelt behandlingstiltak som forbedrer funksjon og fjerner alt av symptomer, så en kombinasjon av behandlingsmetoder vil ofte være nødvendig. Spesielt fysisk aktivitet og trening har vist seg effektiv i håndtering av fibromyalgi, og enkelte oppnår god effekt av manuell behandling. Strategier som kan iverksettes for å bedre selvhåndtering inkluderer for eksempel stressmestring, forbedring av søvnhygiene, balansering av kosthold, eller å øke aktivitetsnivået. Sammen vil vi utvikle en behandlingsplan som passer nettopp deg, dine behov og dine forutsetninger. 

Behandling og håndtering av andre kroppslige eller psykologiske plager som opptrer i kombinasjon med din fibromyalgi, kan også være viktig for å oppnå behandlingsmålene. Derfor jobber alle våre terapeuter tett sammen for å gi deg den optimale behandling, og henviser videre til annet helsepersonell dersom det er behov for dette.

Hva er prognosen?
Fibromyalgi er en tilstand som ofte varer lenge, og prognosen vil variere fra person til person. De fleste vil oppleve vedvarende smerter og utmattelse med periodevise variasjoner i symptomene over tid. Likevel er det gode muligheter for å oppnå betydelig mindre smerter, bedre funksjon i hverdagen, og økt livskvalitet. Klarer vi å skape en behandlingsplan som passer nettopp deg, og sammen iverksette tiltak som du mestrer og trives med, så vil prognosen også bli bedre! 

Plages du med fibromyalgi? Book en time hos oss, så hjelper vi deg mot en bedre hverdag!

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss