Treningstips

En treningsordbok

Du vil finne tilbake til den gode formen og sunne rutinene. Avisene skriver om økt forbrenning, og ekspertene spår hvilke treningsmetoder vi vil se mer til i tiden fremover. Men, det er ikke alltid like lett å navigere seg i dette landskapet: Hvor skal man begynne og hva er egentlig HIIT, tabata og TRX?  

Våre PTer får ofte spørsmål om hva som er den beste treningsmåten for å gå ned i vekt, komme i bedre form eller hvordan man skal få mer overskudd i en hektisk hverdag. Det er ikke alltid like enkelt å komme med ett konkret tips, fordi trening må tilpasses hver enkelt og justeres med tanke på personens mål med treningen.  

Er det noe spesifikt du vil oppnå, eksempelvis å bli mer utholdende, sterkere i beina eller å bli kvitt plagene fra en gammel skade, kan det være nyttig å få hjelp av en treningsekspert. Sammen kan dere kartlegge behov og sette noen konkrete mål. Disse danner videre utgangspunktet for et skreddersydd program som kan hjelpe deg å oppnå ønsket effekt. 

Et godt og morsomt alternativ for deg som fokuserer på generell aktivitet og overskudd i hverdagen, kan være gruppetimer på treningssenter. Og da vil det selvsagt være nyttig å vite forskjell på alle disse treningsformene! Vi har tatt for oss noen av de typiske treningsformene vi ofte ser at tilbys der ute:

HIIT
Høyintensiv intervalltrening hvor du skal pushe deg selv hardt. Dette er egentlig et paraplybegrep for en rekke effektive treningsformer, deriblant tabata, bootcamp og crosstraining. Det som kjennetegner HIIT, er kort varighet på arbeidsperiodene og pausene, for eksempel 30 sekunder arbeid etterfulgt av 15 sekunders pause. 

Passer for: Alle! Men husk at dersom du er nybegynner, kan du gjerne bruke noen runder på å bli kjent med øvelsene og bevegelsene før du legger inn maks innsats

Tabata
Dette er en form for HIIT, hvor du har arbeidsperioder på 20 sekunder og pauser på 10 sekunder. Gjentas normalt 8 ganger før en lengre pause på ett til to minutter. Det er mange måter å gjennomføre en tabataøkt på, eksempelvis kan de samme øvelsene gjøres 8 ganger, eller du kan bytte mellom to øvelser. 

Passer for: De som liker å utfordre seg selv med høy intensitet.

Crosstraining
Dette er en annen form for HIIT. Variert sirkeltrening hvor du får elementer fra både styrke- og kondisjonstrening. Her er det korte arbeidsperioder og pauser. 

Passer for: De som liker å utfordre seg selv med høy intensitet, men tilpasninger kan fint gjøres.

Bootcamp
Bootcamp kan minne mye om crosstraining, men da det ikke er definert hva en bootcamp skal inneholde, er det opp til hvert enkelt treningssenter å utforme sitt konsept. 

Passer for: Det anbefales å ha noe treningserfaring før man deltar på en slik time.  

 

Absolution
Styrketrening hvor kjernemuskulaturen i mage- og ryggregionen trenes intensivt. 

Passer for: Arbeidsperiodene kan stille store krav til muskulaturen, så her kan det lønne seg å ha noe treningserfaring før man kaster seg med på en slik gruppetime. Har du mindre treningserfaring og ønsker et litt roligere tempo, se etter andre timer med fokus på kjernemuskulaturen. 

TRX/slyngetrening
Trening i slynge, hvor egen kroppsvekt brukes som motstand. Trener hele kroppen og tilpasses svært enkelt alle nivåer. 

Passer for: Alle, uavhengig av treningserfaring. 

FLX
Funksjonell bevegelighetstrening, hvor målet er å bli mer mobil og få mer kroppskontroll. 

Passer for: Alle!  

AMRAP (as many rounds as possible)
På en gitt tid skal man gjennomføre så mange runder som mulig av de foreskrevne øvelsene – med det gitte antall repetisjoner. Intensiteten avhenger av varigheten på AMRAPen. Eksempel: På 8 minutter skal du gjøre så mange runder du klarer (AMRAP) med 10 knebøy, 10 push ups og 10 sit ups – helst uten pauser. 

Passer: I utgangspunktet alle, da du selv kan styre tempoet selv. 

EMOM (every minute on the minute): 
Her har man ett minutt til disposisjon, og på dette minuttet skal man gjennomføre et gitt antall repetisjoner av en øvelse. Eksempel: Bruker du 40 sekunder på x antall push ups, har du 20 sekunder pause før neste minutt og neste øvelse runde starter. Noen ganger jobber man med samme øvelse i x antall minutter, mens andre ganger veksler man mellom flere øvelser. 

Passer for: Valg av øvelser er her avgjørende for hvem dette passer for, men i utgangspunktet kan det tilpasses til alle nivåer.

4×4-intervaller
En hyppig brukt intervalløkt for å forbedre kondisjonen. Arbeidsperioder på 4 minutter atskilles av 1-3 minutter aktiv pause, altså en pause hvor man er i bevegelse. Gjentas til man har hatt totalt 4 intervaller. 

Passer for: Alle! Her kan du enkelt tilpasse ditt nivå ved å justere hastighet, motstand eller stigning.

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss