Behandling

Skrekkhistoriene er mange og smerten ofte stor når du rammes av frozen shoulder, eller frossen skulder på godt norsk. Dette er en svært vanlig diagnose, men den byr ofte på store utfordringer for både terapeut og deg som pasient når det kommer til behandling og symptomlindring. Hva er egentlig en frozen shoulder, og er det sant at det kan ta opp til tre år å bli kvitt denne diagnosen?

De sitter på venterommet med et forpint ansiktsuttrykk og gjerne en hånd rundt motsatt albue for å støtte armen inntil kroppen. Jeg kan nesten se på dem at det er snakk om en en frossen skulder før jeg har hentet de inn på kontoret. Smerten er stor og redselen er om mulig enda større, mye fordi de har snakket med venninner og lest på nettet om hvor alvorlig og langvarig dette kan være. Det er flest kvinner som rammes av frossen skulder og forekomsten er størst etter passerte 50. I Japan og Kina kaller de faktisk denne diagnosen” the fifty year old shoulder”.

Hva er egentlig frozen shoulder?

På tross av at dette er en vanlig diagnose er det fortsatt mye uvisshet rundt tilstanden, årsaken og forløpet. Frozen shoulder er en kapsulitt, altså en betennelse i skulderleddet som fører til sterkt nedsatt bevegelse. Det skjer en fortykning og en kontraktur (muskelvevet skrumper inn rundt skulderleddet) av leddkapselen. Vevsskrumpingen fører til innskrenket bevegelse både aktivt og passivt. Skulderen føles stiv eller frossen, derav navnet frozen shoulder. Det er flere faser av dette forløpet, ofte deler vi det inn i smertefase, stiv fase og opptiningsfasen. Innledningsvis kan mange beskrive det som mer en brennende enn en frossen skulder, dette fordi smerten er innerverende og altoppslukende. Alle bevegelser er vonde, og du sover svært dårlig. Det er umulig å ligge på skulderen og du opplever at hverdagen blir vanskelig fordi alle bevegelser er smertefulle. Når denne fasen brenner ut går du inn i en kjølig eller frossen fase. Smerten avtar som regel, men du får desto større problemer fordi skulderen er stiv, altså frossen. Dette er fordi du har fått en kapseltilstramming, og vi må vente på at skulderen” tiner opp” igjen for å gjenvinne normal funksjon.

Tidlig diagnose er viktig

Tidlig undersøkelse for en rask og presis diagnose er helt avgjørende for å kunne bremse utviklingen av en frozen shoulder. Når jeg får inn disse pasientene samarbeider jeg alltid med fysioterapeuten på klinikken for en ultralydvurdering og utvidet undersøkelse. Ultralydbilder sammen med grundig undersøkelse og sykehistorie forteller stort sett raskt om dette dreier seg om en frozen shoulder eller ikke. Hvilken fase av forløpet pasienter er i når jeg ser de er avgjørende for råd, behandling og veiledning jeg kan gi. I dette diagnosetilfellet er jo tidligere, jo bedre med tanke på oppsøking av hjelp.

Ja, det kan ta alt fra 1-3 år om du får denne tilstanden, men nedslående lesing og innspill fra andre om at dette tar veldig lang tid er faktisk en sannhet med modifikasjoner om du kommer tidlig i gang med undersøkelse og behandling.

Injeksjon med kortison kan være svært nyttig

Erfaringsmessig ser jeg at det kan være svært nyttig med en tidlig kortisoninjeksjon i skulderleddet/leddkapselen for smertedemping og reduksjon av utviklingen av den frosne og stive fasen i leddet. Kommer du raskt til behandling for dette kan du forhindre utviklingen av en frossen skulder med langvarig nedsatt bevegelse. Tidlig injeksjon og hjelp med øvelser og muskulær behandling er helt avgjørende for et godt resultat. Jeg opplever at muskulær behandling av skulder, nakke og arm ofte er et fint supplement for bedre bevegelighet og smertelette. Jeg samarbeider ofte med andre terapeuter og klinikker som tilbyr ultralydveiledet injeksjonsbehandling for denne diagnosen. Sammen får vi ofte pasientene raskere smertefrie, og de kan tidlig gjenoppta tilpasset aktivitet, trening og hverdagslige aktiviteter.

Hvorfor oppstår frozen shoulder?

Dette er er spørsmål som fortsatt ikke alltid er så lett å besvare. Jeg opplever ofte at tilstanden oppstår spontant uten kjent årsak eller sammenheng hos flere av de jeg ser. Noen får også problemstillingen som en sekundær tilstand etter et traume/skade mot skulderen, som for eksempel fall på ski, sykkel eller på glatta. Noen ganger kan frozen shoulder også oppstå etter et armbrudd, en operasjon i skulderen, eller andre steder i kroppen, ofte da som et resultat av innaktivitet og liten bruk av armen over lengre tid.

Gjelder dette deg er det viktig at du har tett dialog med fysioterapeut i opptreningsfasen etter brudd eller operasjoner, slik at stivhet i skulder blir lagt merke til umiddelbart og behandles raskt dersom en frossen skulder ligger og lurer.

Hvor lang tid tar dette?

Det verserer historier der ute om at skulderen kommer til å være stiv i 3 år, og ja, det kan forekomme, men trenger heldigvis ikke alltid være slik. Det er svært viktig med grundig informasjon om tilstand, forløp og forventninger til diagnosen, og jeg forteller alltid at dersom vi kommer i gang med kartlegging og rett behandling tidlig, vil du kunne ha en velfungerende skulder igjen om ikke så altfor lang tid. Hvor lang tid dette tar varierer fra person til person, men dersom vi sammen klarer å skape mindre smerter er det lettere å fungere i hverdagen. God egeninnsats med øvelser og riktig oppfølging er viktig for å korte ned tiden med stivhet, dårlig funksjon og smerter.

Mitt aller beste råd er å oppsøke helsepersonell med kompetansen på dette, og gjerne få en undersøkelse med ultralyd. Dersom det skal gjøres en injeksjoner med kortison i skulderleddet er min sterkeste anbefaling at dette settes ultralydveiledet, altså hos noe som benytter ultralyd og har kunnskap om injeksjoner, slik at injeksjonen settes riktig. På denne måten er det mye større sjanse for at du får et godt resultat av behandlingen. Så damer, ingen grunn til panikk selv om ordet frozen shoulder skulle nevnes i en samtale, det er heldigvis hjelp å få!

Artikkelen er tidligere publisert på KK.no. Torp&co er KKs treningsekspert og leverer månedlige artikler.

Book en konsultansjon hos oss i dag

Book time med en av våre spesialister…

Relevante artikler

Trappeløp – spenst, styrke og kondisjon

TRENINGSTIPS

Det er vår og løpetid!

TRENINGSTIPS

Dette skal du tenke på når du skal kjøpe nye joggesko!

Ta kontakt med oss