Plattfot
Hva er plattfot?
Plattfot, eller pes planus, er en tilstand hvor fotbuen er lav. Lengdebuen som vi ser på innsiden av foten, er for lav eller ikke til stede. Mange har også en overpronasjon.
Plattfot er oftest medfødt, men kan oppstå hvis senene som holder buen oppe svekkes eller avrives (rupturerer). Plantar facien og tibialis posterior er viktige senestrukturer som skal holde buen oppe.


Vanlige symptomer:
Når buen er for lav vil belastningen øke på plantar facien og tibialis posterior. Disse senene vil jobbe ekstremt mye for å holde buen oppe og blir dermed overbelastet.
Det vil oppstå en vinkel på achillessenen som kan gi overbelastning av senestrukturen. Når fotenbuen er for lav vil ankelledd, kne og hofter bli dratt inn i en rotasjon og dette gir dermed andre arbeidsvilkår for muskler, ledd og sener. Dette kan vise seg i leddsmerter, tendinopatier (senebetennelser), bursitter (slimposebetennelser) og andre overbelastningsproblemer.
En plattfot er ofte svak og har behov for styrkeøvelser. Det kan være tåhevøvelse, “spille piano” med tærne, plukke-opp-sokk øvelsen etc.
Er du en løper kan det gjerne oppstå løperkne ved en svak plattfot. Trener du mye i sal kan jumpers knee eller achillestendinopati oppstå som følge av plattfothet.
Har du kjøpt deg hund og plutselig begynt å gå mer enn vanlig, blir ofte plantar facien overbelastet, noe den vil tåle dårlig ved svakhet i fotbuen.
Hva kan du selv gjøre?
Selv kan du variere bruken av sko, samt underlag du jobber og trener på. Dette for å utfordre foten og trene den på denne måten. Styrketrening noen ganger i løpet av uken er fornuftig, men det kan også være at spesifikke fotøvelser er gunstigere for deg.


Behandling:
Ved plager som oppstår grunnet plattfot vil vi ofte lage en spesialtilpasset dynamisk innleggssåle så foten får andre arbeidsvilkår. Det vil lages treningsprogram og individuell behandlingsplan for deg ut ifra hvor plagene dine sitter. Er det behov for ytterligere undersøkelse har vi terapeuter på klinikken som er utdannet innen ultralyddiagnostikk.
Les mer om ultralyddiagnostikk her.
Relevante artikler
Hvorfor får jeg vondt i korsryggen?
Murring, stivhet, slitenhet og «et bånd som sitter over nedre del av ryggen» er bare noen av beskrivelsene pasienter bruker om sine korsryggplager. Ryggsmerter er en av hovedårsakene til at pasienter oppsøker både meg og andre terapeuter. Men hvorfor får du vondt i...
Den underdiagnostiserte migrenen
Hodepine er en av de vanligste årsakene til at folk oppsøker legen. Jeg ser også ukentlig en rekke pasienter med hodepineplager. Mange er sterkt plaget, har slitt i mange år og opplever nedsatt livskvalitet som følge av hodepine. Jeg har derfor sett et stigende behov...
Hvorfor har jeg vondt i bekkenet når jeg er gravid?
At gravide kvinner opplever smerter bak og/eller foran på bekkenet/hoften/korsryggen har blitt omtalt i litteraturen i mer enn 2000 år. Noe «mysterium» er det kanskje ikke, selv om forskning på området generelt har vært mangelfull. Kroppens forandring i takt med...