Morton´s Nevron

Hva er Morton´s Nevron?

Morton´s nevron er en fortykkelse av nerven i forfoten. Det kan også bli en knute på nerven. Oftest oppstår problemet mellom 3. og 4. tå. Det kan også finnes mellom tåballene til tå nummer 2 og 3.

Hvorfor oppstår Morton´s nevron?

Morton´s nevron oppstår når det er for trangt for nerven. Mellom alle knoklene som går ut til tærne våre ligger det nerver som forsyner muskler med beskjeder om hva de skal gjøre (nerveimpulser). Når det blir for trangt mellom knoklene vil nerven oppleve økt friksjon over tid, for dermed å bli irritert og betent. Nerven blir tykkere og plassforholdene enda dårligere enn det allerede er. Pågår dette en stund kan det bli en knute på nerven. Symptomene forverres med tilstanden.

Er man tverrplattfot vil dette gi dårlig plass for nervene i forfoten. De som har en høy vrist/lengdebue er hulfot. De har gjerne en lav tværrbue/forfot. Disse personene opplever oftere problemer med forfoten enn de som er plattfot.

Morton´s nevron kan også oppstå om man har fått ett kraftig slag rett på forfoten/nerven.

Hva er de vanligste symptomene?

De vanligste symptomene er ubehag eller smerter lokalt i forfoten som oppleves som skarpe, brennende og intense. Smertene kan stråle ut i nærmeste tå. Tærne kan dovne vekk og bli numne, og det kan prikke i tærne. Noen klager over at de har følelsen av å gå med en krøllete sokk mellom tærne eller at de har småstein i skoen. Smertene kommer vanligvis først når man har gått en stund. Plagene forverres ved bruk av trange eller høyhælte sko. Nummenhet i de nærmeste tærne er også vanlig.

Smertene øker gjerne ved belastning og roer seg ned ved hvile. Har man kommet langt i forløpet vil smertene for mange være like ved aktivitet og hvile.

Hva kan du gjøre selv?

Du kan bruke sko som ikke klemmer på foten din og spesielt ikke på forfoten. Du kan avlaste foten og hvile mer enn du normalt gjør. Legg gjerne foten høyt når du sitter.

Hva er behandlingen?

Behandlingen er i første omgang å lage en spesialtilpasset innleggssåle slik at forfoten får et løft og nerven får mer plass å bevege seg på.
Det kan bli behov for en injeksjon med kortison hvis smertene ikke lindres nok med innleggssålen. Da vil nerven få et vannbad å bevege seg i og all friksjon forsvinner.

Kirurgi kan benyttes om konservativ behandling ikke fungerer. Konservativ behandling anbefales å prøves opp til 1 år før eventuell kirurgi.
For mange vil operasjonen gjøre at symptomene blir borte, men for noen vil nerveknuten bygge seg opp på nytt.

Relevante artikler

De gode effektene av hode- og ansiktsmassasje

De gode effektene av hode- og ansiktsmassasje

Tekst: Isabelle NygårdsDagens hektiske livsstil, med overflod av informasjon via internett, sosiale medier og andre kanaler, kan bidra til at nervesystemet vårt blir overbelastet, noe som ofte bidrar til stress og tretthet som følge. Hode- og ansiktsmassasje er ikke...

les mer
Når det er skøyteglatt i gatene…

Når det er skøyteglatt i gatene…

Her er tipsene som redder deg på glattisen! SØRG FOR GODE SKOMange tror at sko med dype mønstre gir best feste på isen, noe som ikke nødvendigvis er tilfellet. Gummisåle er det beste på glatt føre, gjerne en seig en. Det vil gi deg godt grep på glatt føre. Brodder er...

les mer
Tre tips for en sunnere jul

Tre tips for en sunnere jul

Tekst: Isabelle Nygårds Det er jul, og det er tiden for sosiale tilstelninger og tradisjoner. I løpet av høsten har du kanskje bygget deg opp gode rutiner med jevnlig aktivitet og mosjon, og du er litt spent på hvordan du skal klare å opprettholde dette i jula. Her er...

les mer