De Quervains

De Quervains er en smertefull betennelsestilstand i tommelen som gjør det vanskelig å både gripe, løfte, klemme og utføre bevegelser med tommelen. Nettopp tommelbevegelsen er jo svært viktig for oss mennesker, faktisk en av de få tingene som skiller oss fra apene. Menneskets suksess skyldes blant annet lengden og bevegeligheten i tommelfingeren vår. Vi har litt lengre tommelfinger og kortere pekefinger nettopp for å gi oss et mer presist grep. Tenk etter selv, hadde du klart alle dagens gjøremål uten tommelen din?

Hva er De Quervains?

De Quervains er en sene- eller seneskjedebetennelse i strekkesenene til tommelen. Seneskjeden er hinnen som omkranser alle sener, tenk deg den hvite plasten rundt en ledning. Ved denne tilstanden kan det være betennelse i senen eller seneskjeden, altså enten sitter problemet i ledningen eller plasten rundt. Betennelsen kommer sjelden akutt, men utvikler seg over uker og måneder med tiltakende smerte i håndleddsområdet på tommelsiden. Kjenner du etter selv kan du føle senen som går ut mot tommelen helt på yttersiden av håndleddet ditt, det er der problemet og smerten oppstår. Får du betennelse i dette området blir det gjerne hevelse og rødhet. Du er ømfintlig for både trykk mot området og belastning som involverer tommelen, det være seg både grep, klemming og løfting, så fremt som scrolling på mobilen.

Hvorfor kalles De Quervains også «ammetommel»?

Tilstanden er hyppig observert hos mødre, derav navnet «ammetommel». Tilstanden ble tidligere tilskrevet den økende belastningen med løfting, bæring og amming hos den nybakte moren, men nyere forskning heller mer mot hvordan de hormonelle forandringene i kroppen påvirker senestrukturene. Hevelsen på sene eller seneskjeden gjør at det skapes friksjon på grunn av fortykkelsen, noe som igjen gjør at senen ikke lengre glir optimalt i sin trange passasje i håndleddet. Det er flest kvinner som kommer til klinikken med denne plagen, men jeg ser også menn med denne problemstillingen.

Hva er symptomene på De Quervains?

De fleste forteller om smerte, ømhet og hevelse rett ovenfor håndleddet knyttet til tommelens grunnledd. Smerten er ofte verst når hånden knyttes, og ved grep og vridninger. Oppgaver som å løfte en vannkaraffel og skjenke i glasset er ofte umulig for disse pasientene. Smerten beskrives som både verkende og stikkende, med tidvis huggsmerte – en intens smerte som plutselig kommer i et grep, og da går ofte vannglasset i gulvet. Ved undersøkelse finner jeg ofte en fortykket og øm senestruktur, og ved tester som belaster de betente senene, utløses det smerte. Et nokså sikkert tegn på denne diagnosen er dersom smerte utløses ved testen der tommelen bøyes inn mot håndflaten, og jeg tøyer hånden mot lillefingersiden.

Vi undersøker gjerne hånden din med ultralyd for å stille rett diagnose. Ultralyd vil avsløre om det er en betennelse i senen eller seneskjedekanalen. Gjentatte belastninger over tid som ved manuelt, repeterende arbeid som involverer håndledd og tommel øker sjansen for å utvikle denne senebetennelsen. Nybakte mødre med denne plagen er ofte frustrert fordi alle daglige gjøremål knyttet til den nye situasjonen blir vanskelige og smertefulle. Det være seg daglig stell, løfting, bæring, mating og amming. Endel forteller også om redsel for at de skal miste barnet når de huggende smertene inntreffer. I møtet med denne gruppen erfarer jeg at det er viktig med nøye forklaringer, gode råd og forsikring om at dette vil avta med tiden.

Hva er behandlingen?

Innledningsvis med disse pasientene anbefaler jeg ofte å forsøke en betennelsesdempende kur, avlastning av hånden og unngå bevegelser som trigger smerten. Dersom du er gravid eller ammende er ikke betennelsesdempende medisiner anbefalt, men da kan eventuelt smertestillende medisiner doseres i samråd med lege.

Endel har god nytte av å avlaste med en håndleddskinne eller tommelskinne, men det er viktig å vite at overdreven bruk av denne ofte kan gjør vondt verre. Dette fordi du ofte vil oppleve mer smerte i senen/tommelen når skinnen tas av og tommelen skal brukes igjen. En smertefull sene er nemlig avhengig av stimulering innenfor smertegrense for å bli bra igjen. Jeg viser ofte teiping av tommelens grunnledd, dette er ofte mindre passiviserende enn en skinne.

Dersom ikke noen av tiltakene over fører frem, kan det vurderes om det skal settes litt kortison i seneskjedekanalen for å roe betennelsestilstanden. Dette bør settes ultralydveiledet av kyndige fagpersoner slik at det ikke påvirker senene i negativ forstand. Ved rett diagnose vil behandling med kortison ha svært god effekt i mange tilfeller. Behandling med fokusert sjokkbølgebehandling kan også forsøkes sammen med tilpassede øvelser hos en fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor.

For de nybakte mødrene vil plagene reduseres utover i barseltiden og de påfølgende månedene, ofte i tråd med at det hormonelle nivået i kroppen stabiliserer seg. Dette skjer gradvis, men gjerne når ammingen avtar.

Hvordan er prognosen, blir jeg bra?

Jeg opplever at de aller fleste med denne problemstillingen blir bra når rett diagnose stilles, og de får informasjon, råd og veiledning om hva som bør gjøres. Du vil gjenvinne full funksjon i tommelen når betennelsen går tilbake, så med denne diagnosen er det alltid håp i enden av tunellen!

Ta kontakt med en av våre fysioterapeuter for undersøkelse og igangsetting med riktig behandling. Book time her!

Relevante artikler

De gode effektene av hode- og ansiktsmassasje

De gode effektene av hode- og ansiktsmassasje

Tekst: Isabelle NygårdsDagens hektiske livsstil, med overflod av informasjon via internett, sosiale medier og andre kanaler, kan bidra til at nervesystemet vårt blir overbelastet, noe som ofte bidrar til stress og tretthet som følge. Hode- og ansiktsmassasje er ikke...

les mer
Når det er skøyteglatt i gatene…

Når det er skøyteglatt i gatene…

Her er tipsene som redder deg på glattisen! SØRG FOR GODE SKOMange tror at sko med dype mønstre gir best feste på isen, noe som ikke nødvendigvis er tilfellet. Gummisåle er det beste på glatt føre, gjerne en seig en. Det vil gi deg godt grep på glatt føre. Brodder er...

les mer
Tre tips for en sunnere jul

Tre tips for en sunnere jul

Tekst: Isabelle Nygårds Det er jul, og det er tiden for sosiale tilstelninger og tradisjoner. I løpet av høsten har du kanskje bygget deg opp gode rutiner med jevnlig aktivitet og mosjon, og du er litt spent på hvordan du skal klare å opprettholde dette i jula. Her er...

les mer